Un aliat de top al lui Putin avertizează Occidentul cu privire la riscul declanșării celui de-al Treilea Război Mondial dacă Ucraina își continuă atacurile asupra teritoriului rus, potrivit Daily Mail.
Serghei Chemezov, un apropiat al lui Vladimir Putin și directorul general al corporației Rostec, care furnizează multe dintre armele Rusiei pentru război, a declarat că Statele Unite și aliații săi occidentali riscă să declanșeze un război global dacă Washingtonul continuă să „provoace” conflictul din Ucraina și permite Kievului să atace teritoriul rus.
Chemezov, fost general KGB și colaborator al lui Putin în Germania de Est înainte de prăbușirea Uniunii Sovietice, a reafirmat poziția Kremlinului conform căreia acest conflict reprezintă o confruntare între Occident și Rusia. „Într-o situație în care Occidentul, condus de Statele Unite, provoacă războiul, trebuie să fim pregătiți”, a spus Chemezov, adăugând: „Al treilea an al operațiunii speciale este în desfășurare, iar Rusia se simte încrezătoare”.
El a subliniat că nimeni nu poate oferi o dată precisă pentru finalizarea războiului și a acuzat SUA de intensificarea conflictului prin furnizarea de arme către Kiev și permisiunea atacurilor asupra teritoriului rus. „Cu cât se prelungește mai mult, cu atât crește riscul ca lumea să fie atrasă într-un conflict global. Pare ciudat, dar țările occidentale nu par să înțeleagă cât de periculos este acest lucru pentru ele.”
Putin a afirmat recent că forțele ruse vor expulza trupele ucrainene de pe teritoriul suveran al Rusiei, deși acestea încă rămân în interiorul granițelor Rusiei. De asemenea, liderul rus a amenințat în luna iunie că ar putea desfășura rachete convenționale capabile să lovească ținte occidentale, dacă Ucraina continuă să lanseze atacuri mai profunde în teritoriul rus cu ajutorul armelor occidentale.
Putin justifică invazia Ucrainei ca parte a unei lupte existențiale împotriva unui Occident decadent și în declin, care, potrivit lui, a umilit Rusia după căderea Zidului Berlinului în 1989, extinzându-și influența în ceea ce el consideră sfera de influență a Moscovei, inclusiv Ucraina. Occidentul, care a furnizat cantități substanțiale de arme Ucrainei, respinge în mod constant interpretarea Moscovei asupra conflictului, considerând războiul o acțiune neprovocată de extindere teritorială din partea Rusiei.
Chemezov a susținut că sancțiunile impuse Rusiei de SUA și UE, încă din 2014, după anexarea Crimeei, nu au avut efecte devastatoare asupra economiei ruse. El a respins ca fiind un „mit” ideea că sancțiunile și creșterea cheltuielilor de apărare au dus la rafturi goale în magazinele rusești. „Mergeți în orice hipermarket din Rusia și veți vedea cu ochii voștri – totul este în regulă”, a declarat Chemezov.
Deși sancțiunile au afectat lanțurile de aprovizionare și au forțat Rostec să amâne proiecte precum avionul Yakovlev MC-21 și să înlocuiască aproximativ 40 de componente importate în construcția Superjet-100, Chemezov a subliniat că aceste dificultăți nu sunt fatale pentru Rusia sau Rostec. Mai mult, el a menționat că numărul angajaților de la Rostec va crește cu zeci de mii în acest an și a caracterizat plecarea companiilor occidentale precum Boeing și Airbus drept o „oportunitate” pentru care Rostec dorește să le „mulțumească”.
Chemezov a subliniat că Rusia continuă să fie al treilea cel mai mare exportator de arme la nivel mondial, după SUA și Franța, deși cota sa pe piața globală a scăzut în 2023 din cauza războiului din Ucraina, conform Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI).
În ciuda scăderii exporturilor de arme, Chemezov a afirmat că există semne clare de cerere întârziată din partea unor parteneri străini, care apreciază eficiența armamentului rusesc demonstrată în Ucraina. „Partenerii noștri sunt înțelegători și dispuși să aștepte”, a adăugat el, fără a preciza cine sunt aceștia.