Într-o lume tot mai nesigură, în care anxietățile existențiale ale celor ultra-bogați cresc odată cu amenințările globale, buncărele de lux au devenit soluția preferată pentru a face față catastrofelor iminente. Nu mai este suficient pentru miliardarii precauți să aibă o cameră de panică impenetrabilă în subsolul casei. În proprietățile de lux de astăzi, buncărele au fost transformate în fortărețe de înaltă tehnologie, iar unele reședințe sunt aproape de a deveni adevărate castele moderne ale secolului 21, potrivit cnn.com.
„Am văzut o creștere a interesului pentru facilități de divertisment”, a declarat Al Corbi, președintele și fondatorul companiei SAFE (Strategically Armored & Fortified Environments) din Virginia, SUA, care se află de peste 50 de ani în fruntea industriei securității de lux. „Dacă vei supraviețui sub pământ, vrem să te distrezi în același timp.”
Un exemplu impresionant al muncii lui Corbi este casa imensă, situată pe un teren împădurit de 200 de acri, aflată într-o locație nedezvăluită din SUA. Casa este echipată cu uși rezistente la explozii, ferestre indestructibile și sisteme de acces bazate pe recunoaștere biometrică. Printre elementele defensive se numără un șanț de apă adânc de 30 de picioare cu un pod mobil, tunuri de apă capabile să distrugă elicoptere sau drone și un strat de lichid inflamabil care poate fi aprins pentru a crea un cerc de foc în jurul lacului artificial.
„Privind în trecut, șanțurile de apă erau printre cele mai eficiente metode de apărare medievală,” a spus Corbi. „Dar pe atunci nu aveau jet ski-uri.” Clientul lui Corbi, un mogul din industria afacerilor și fan al sporturilor nautice, intenționează să folosească șanțul ca pistă de curse pentru prietenii săi influenți.
Teama celor ultra-bogați nu este o noutate – aceștia au fost întotdeauna ținte ale infractorilor, răpitorilor sau asasinilor. Dar în prezent, amenințările includ activiști anti-capitalism, schimbările climatice extreme, teroriști, pandemii și evenimente apocaliptice neprevăzute, precum cele din 2020.
Un refugiu subteran de lux, ca la Ritz-Carlton
Corbi a subliniat că nu există nicio dorință în rândul clienților săi pentru designuri utilitare în spațiile de siguranță. Chiar și acum 50 de ani, buncărele tradiționale erau amenajate ca hoteluri de lux – „cam ca Ritz Carlton, dar subteran”. În zilele noastre, clienții cei mai bogați își doresc chiar mai mult.
De exemplu, se zvonește că fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, construiește un complex vast în Hawaii, care include un buncăr subteran de 5.000 de metri pătrați, dotat cu toate facilitățile necesare pentru a funcționa independent. Bill Gates, la rândul său, are buncăre sub toate proprietățile sale.
Graham Harris, un arhitect de renume din Londra, a observat și el o schimbare în cerințele clienților săi. Dacă înainte, băile din dormitoarele principale erau concepute pentru a rezista unui atac, acum întreaga suită este securizată. Astfel, clienții se pot izola în siguranță cu o simplă apăsare de buton.
„Acum au crescut în dimensiune și statut,” a spus Harris, care securizează adesea întreaga suită în loc de doar baia principală. „Am realizat și o casă în Highgate (o zonă de lux din nordul Londrei) unde cinematograful era, de fapt, camera de siguranță, cu un sistem propriu de aer filtrat, uși securizate, o chicinetă și o zonă complet aprovizionată care ar putea susține o familie timp de peste o săptămână.”
Rezidențe cu tancuri de rechini și simulatoare de zbor
Într-o casă din Londra, cinematograful personal funcționează ca o cameră de panică, complet echipată cu aer filtrat, o chicinetă și provizii suficiente pentru a susține o familie timp de o săptămână. Alte case includ galerii de artă care servesc drept camere de siguranță sau buncăre dotate cu simulatoare de zbor și tancuri de rechini.
„Dacă cineva pătrunde în casă noaptea, tot va intra în casă, dar nu va putea ajunge în dormitor, unde familia este în siguranță suficient de mult timp cât să termine poliția cafeaua și gogoșile,” a explicat Corbi.
La capătul opus al spectrului, miliardarii sunt tot mai preocupați de amenințările la adresa sănătății lor, fie că este vorba despre atacuri bioteroriste, pandemii virale sau probleme medicale clasice, cum ar fi atacurile de cord și accidentele. Pandemia de COVID-19 a impulsionat semnificativ această ramură a afacerii SAFE, condusă acum de soția lui Corbi, Naomi, o asistentă medicală autorizată.
Unele dintre camerele create de Naomi sunt la fel de bine echipate ca sălile de operație din cele mai bune spitale, având camere de decontaminare, garderobe cu echipamente de protecție personală și farmacii pline cu medicamente de urgență, precum și compuși de vitamine personalizați pentru a ajuta rezidenții să reziste perioadelor lungi de izolare.
Citește și: Avertisment dur de la Moscova: România, acuzată de implicare în tranzacții biologice secrete din Ucraina!
„Uitați de bombele nucleare, trebuie să ne pregătim pentru viața reală,” a spus Corbi. „Dacă aș avea un dolar de cheltuit pe un buncăr sau pe pregătiri medicale, știu ce aș alege. Zilele în care puteai arunca un kit de prim ajutor într-un buncăr prefabricat și să te consideri în siguranță au apus demult.”