Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a transmis un avertisment ferm către Statele Unite, în contextul discuțiilor despre o posibilă furnizare de rachete americane cu rază lungă de acțiune către Ucraina. Într-un interviu acordat miercuri televiziunii ruse, Lavrov a subliniat că SUA nu ar trebui să „glumească” despre „liniile roșii” ale Rusiei, subliniind riscurile unei escaladări majore a conflictului. Declarațiile lui Lavrov vin pe fondul informațiilor conform cărora Washingtonul ar fi aproape de un acord pentru a livra Ucrainei rachete de croazieră JASSM, care ar putea lovi ținte adânc în teritoriul rus, armament pentru care președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut lobby de multă vreme, relatează Reuters, citat de AGERPRES.
Citește și: Un președinte a schimbat prin decret data Crăciunului: țara în care sărbătoarea începe acum pe 1 octombrie!
Lavrov avertizează SUA asupra consecințelor escaladării conflictului din Ucraina: „Nu glumiți cu liniile roșii ale Rusiei”
Lavrov a atras atenția că SUA par să-și fi pierdut simțul descurajării reciproce, care a reprezentat mult timp un pilon al echilibrului de securitate global dintre Moscova și Washington după sfârșitul Războiului Rece. „Acest sentiment de descurajare reciprocă – dintr-un anumit motiv încep să-l piardă. Acest lucru este periculos”, a declarat el.
De asemenea, Lavrov a comentat că SUA au depășit deja limitele autoimpuse în ceea ce privește sprijinul militar acordat Ucrainei. „Americanii au încălcat deja pragul pe care singuri şi l-au stabilit. Sunt încurajați, iar Zelenski bineînțeles vede asta și profită”, a adăugat Lavrov. El a reiterat avertismentele repetate ale președintelui rus Vladimir Putin, care a subliniat că Rusia, deținătoarea celui mai mare arsenal nuclear din lume, nu va tolera încercări occidentale de contracarare a poziției sale în conflictul cu Ucraina.
Această retorică vine în contextul în care Washingtonul și aliații săi europeni au intensificat ajutorul militar pentru Kiev, furnizând echipamente de război avansate, cum ar fi tancuri, rachete sofisticate și avioane F-16. În pofida avertismentelor nucleare ale Kremlinului, unii politicieni occidentali au considerat că Putin blufează și au cerut o implicare mai decisivă a SUA și NATO în sprijinul Ucrainei pentru a pune capăt conflictului.
Lavrov a adăugat că Washingtonul este conștient de pericolele escaladării, dar greșește dacă crede că impactul va fi resimțit doar în Europa. „Au convingerea genetică că nimeni nu îi va atinge”, a declarat ministrul rus, sugerând că această mentalitate a subminat principiile stabilității strategice stabilite încă din perioada Războiului Rece.
Referindu-se la o declarație anterioară a lui John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, Lavrov a reamintit că președintele Joe Biden a subliniat în mod repetat că Washingtonul nu dorește un „Al Treilea Război Mondial”, avertizând asupra consecințelor devastatoare pe care o escaladare a conflictului le-ar avea asupra continentului european. Kirby a precizat că un astfel de scenariu nu ar fi în interesul SUA.
Aceasta este a doua oară într-o săptămână când Lavrov avertizează Statele Unite asupra riscului unui nou război mondial, subliniind că un astfel de conflict nu s-ar limita doar la Europa.