România va fi expusă, în următorii ani, unor fenomene meteorologice din ce în ce mai violente, pe măsură ce efectele încălzirii globale se intensifică, avertizează climatologii. Fenomenul încălzirii globale accelerează și amplifică ciclurile meteorologice, fapt ce va duce la o creștere semnificativă a valurilor de căldură, furtunilor cu grindină și chiar apariției unor fenomene rare în țara noastră, precum tornadele. În acest context, România riscă să se confrunte cu o frecvență sporită a unor astfel de evenimente extreme, în special din cauza temperaturilor ridicate și evaporării intense din oceane și mări, care alimentează aceste fenomene.
România, expusă tot mai mult la fenomene meteo extreme pe fondul încălzirii globale: climatologii avertizează asupra intensificării cicloanelor și furtunilor
Sâmbătă, în cadrul unui interviu la Antena 3 CNN, climatologul Roxana Bojariu a atras atenția asupra creșterii intensității cicloanelor mediteraneene, explicând că nu neapărat numărul acestora va fi mai mare, dar intensitatea lor va fi mult mai ridicată. „Intensitatea este alimentată de această cantitate sporită de vapori de apă ce se află în atmosferă ca urmare a unui ciclu intensificat al apei. Suprafețele calde ale oceanelor, ale mărilor furnizează acești vapori de apă printr-o evaporare mai intensă”, a declarat Bojariu. Ea a explicat că o creștere a evaporării din zonele maritime calde va alimenta intensitatea acestor fenomene, ceea ce va conduce la precipitații mai mari și condiții meteorologice extreme în perioada următoare.
Referindu-se la perspectiva climatică pentru România, Roxana Bojariu a menționat că ne aflăm deja în sezonul cicloanelor mediteraneene, acestea devenind mai frecvente și, în anumite cazuri, trecând și peste Marea Neagră. „Evident că o parte dintre ele ne pot afecta și pe noi și în cazurile extreme, atunci când traiectoria lor trece și peste Marea Neagră”, a adăugat climatologul, subliniind faptul că intensificarea acestor fenomene este în strânsă legătură cu încălzirea globală, care oferă condițiile propice pentru apariția unor fenomene meteo extreme.
Cu toate acestea, climatologul a subliniat că nu există, în perioada imediat următoare, un ciclon care să afecteze direct România. „Vor mai fi precipitații în zilele ce vin, mai ales săptămâna viitoare în vestul țării, dar în general față de alte zone ale Europei, acum noi vom trece totuși printr-o perioadă mai liniștită din acest punct de vedere”, a precizat Bojariu. Totodată, ea a menționat necesitatea ca autoritățile și cetățenii să fie atenți la prognozele meteo și avertizările emise, întrucât fenomenele cu dezvoltare rapidă pot apărea oricând în acest sistem climatic complex.
Roxana Bojariu a subliniat importanța monitorizării constante a evoluției vremii, mai ales în ceea ce privește actualizările prognozelor și sistemele de alertă „nowcasting”, care pot oferi informații esențiale în cazul apariției unor fenomene cu dezvoltare rapidă.