În cadrul emisiunii de joi „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, maestrul Dorel Vișan a adus în discuție o analiză profundă asupra stării actuale a României, cu accent pe tensiunile sociale și politice, având în vedere apropierea alegerilor. Actorul și-a exprimat opinia cu privire la președintele Klaus Iohannis, pe care l-a descris drept „cel mai detestat președinte din istoria României”, subliniind modul în care acesta a influențat negativ țara în timpul mandatelor sale, conform celor relatate de solidnews.ro și citată de ecopolitic.ro.
Dorel Vișan a criticat dur mandatele lui Klaus Iohannis și a avertizat asupra prăbușirii iminente a României
Pornind de la o comparație ingenioasă, Dorel Vișan a făcut o paralelă între structura unei țări și structura unui stup de albine, unde președintele are rolul de matcă, menită să mențină armonia în cadrul întregului sistem. „Trebuie să admit că am avut o anumită considerație pentru domnul președinte Iohannis, de când era primar. Am crezut că va fi un președinte foarte potrivit într-o lume atât de confuză, pentru că era și neamț, și mi-am zis că noi, românii, respectăm democrația; putem avea un președinte neamț, nu trebuie neapărat să fie român. Numai că domnul președinte nu a gândit românește. Aceasta este marea problemă”, a declarat cu regret actorul. În viziunea sa, Klaus Iohannis nu a reușit să se conecteze cu nevoile și aspirațiile poporului, iar coaliția de guvernare este definită de o absență totală a unei ideologii coerente. „România nu are partide cu program, ci ‘formațiuni de tâlhari’ care acționează ca mafii legalizate. Perioada care s-a creat după 1989 și care funcționează în continuare este caracterizată de înșelăciune și haos. Primarul a fost considerat în tradiția românească unul dintre cei trei stâlpi care ordonau o localitate, alături de preot și învățător. Primarul, ca entitate, s-a deformat pentru că a intrat în acest sistem mafiot”, a continuat Vișan, criticând dur mecanismele politice care domină România.
Pe lângă corupția politică extinsă, România se confruntă și cu probleme sociale grave, printre care creșterea alarmantă a consumului de droguri. Fenomenul este amplificat de organizarea unor evenimente de amploare, precum festivalurile, care servesc adesea drept vehicule pentru distribuția substanțelor interzise. „Festivalul UNTOLD aduce beneficii pentru Cluj, dar reprezintă o gravă degradare umană”, a subliniat Vișan, exprimându-și dezamăgirea față de transformarea unui oraș cândva considerat un centru cultural emblematic al României. Actorul a remarcat că prestigiul orașului Cluj a fost erodat de deciziile administrației locale, care a permis organizarea festivalurilor fără a ține cont de efectele devastatoare asupra culturii și tineretului. „Noi ne-am distrus viitorul României de zeci de ani, neocupându-ne de tineri și distrugând sistemul de învățământ și cultura. Am crescut generații trufașe, agresive, dependente de lucruri rele. Marii patrioți Boc, Rus, Dîncu, Tișe s-au arătat total insensibili la decăderea culturală. Se pare că mercantilismul bate tradiția!”, a adăugat Vișan cu amărăciune, acuzând autoritățile de indiferență față de decăderea morală și culturală a țării.
În concluzie, Dorel Vișan a împărțit poporul român în trei categorii distincte, observând schimbările dramatice din societate: prima categorie include românii care își mențin legătura cu identitatea națională, considerând limba română ca fiind „patria lor”; a doua categorie îi cuprinde pe cei care trădează această identitate, pe care actorul îi descrie ca fiind o „celulă canceroasă” perpetuată în istoria României; iar ultima categorie este formată din cei care nu mai vor să fie asociați cu românitatea, respingând limba și tradițiile. Vișan avertizează că, în lipsa unei schimbări majore la alegerile viitoare, viitorul României este sumbru: „Dacă odată cu alegerile de anul acesta nu se va schimba ceva, nu mai există cale de întoarcere, iar România se va prăbuși de tot”.