În contextul avertizărilor meteorologice severe, care prevăd furtuni violente și ploi torențiale în diverse regiuni ale României, Patriarhia Română a lansat un apel la rugăciune și unitate, îndemnând clerul și credincioșii să participe activ la slujbe și rugăciuni speciale pentru a cere protecție divină împotriva fenomenelor meteo extreme. Biserica subliniază importanța solidarității și a rugăciunii în fața acestor evenimente naturale, subliniind că „îndemn la rugăciune pentru ferirea de furtuni şi inundaţii” este un pas esențial în combaterea acestor provocări. Apelul vine în urma emiterii codurilor galben și portocaliu de furtuni și inundații de către Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor și ANM.
Patriarhia Română a cerut rugăciuni și intervenții în biserici în contextul avertizărilor de furtuni și inundații
„Având în vedere avertizările meteorologice referitoare la mari furtuni şi ploi abundente, care vor cuprinde mai multe regiuni din România, Patriarhia Română îndeamnă clericii și credincioșii din toate eparhiile la rugăciune și solidaritate. Astfel, duminică, 29 septembrie 2024, la ectenia mare și ectenia întreită din timpul Sfintei Liturghii vor fi incluse cererile speciale „la vreme de necontenire a ploilor” (revărsarea apelor), iar după ectenia întreită va fi citită „Rugăciunea la toată primejdia de obște”.”
De asemenea, pentru localitățile aflate sub avertizările de furtuni severe, bisericile vor acționa printr-o măsură tradițională, aceea de a suna clopotele pentru dispersarea norilor. „Totodată, în localitățile care se află sub avertizarea unor furtuni şi ploi puternice, vor fi sunate clopotele bisericilor pentru dispersarea norilor”, a transmis Biroul de Presă al Patriarhiei Române.
În paralel, autoritățile centrale se mobilizează pentru a gestiona efectele potențiale ale inundațiilor. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a solicitat o atenție specială pentru județul Galați, unde colmatarea albiilor râurilor reprezintă un pericol iminent. „Solicităm servicii de permanență și pentru bazinul hidrografic al Siretului și Prut Bârlad”, a declarat acesta, adăugând că echipamentele și materialele de intervenție au fost suplimentate pentru a preveni problemele cauzate de colmatări. Administrația Națională „Apele Române” a confirmat că resursele logistice necesare au fost deja dislocate, inclusiv buldozere și excavatoare, în regiunile afectate.