Cel mai mare pelerinaj ortodox din România, dedicat Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, a ajuns luni la punctul culminant, cu o participare impresionantă a credincioșilor din întreaga țară. Această sărbătoare anuală, una dintre cele mai importante manifestări religioase din România, a reunit peste 35.000 de pelerini în capitala Moldovei, dornici să se închine la moaștele ocrotitoarei Moldovei, așezate în racla frumos împodobită cu flori. În ciuda provocărilor, credincioșii au așteptat răbdători la rând mai mult de 20 de ore pentru a-și manifesta credința și respectul față de Sfânta Parascheva.
Pelerinajul dedicat Sfintei Parascheva de la Iași a atins punctul culminant, cu peste 35.000 de pelerini prezenți
Sfânta Liturghie, care a avut loc în fața Catedralei Mitropolitane din Iași, a fost un moment de rugăciune profundă, reunind pelerini de toate vârstele într-o comuniune spirituală. Rugăciunile au răsunat puternic în cor, reflectând evlavia și devotamentul celor prezenți. Moaștele Sfintei Parascheva, cinstită de peste nouă secole, sunt păstrate la Iași de 383 de ani, fiind aduse de la Constantinopol. Ele au scăpat miraculos din incendiul care a cuprins Biserica Trei Ierarhi în 1888, iar de atunci sunt așezate în catedrala mitropolitană, atrăgând an de an mii de credincioși.
Evenimentul de astăzi a culminat cu încheierea Sfintei Liturghii, care a avut loc în cursul dimineții. După slujbă, pelerinii prezenți au primit o masă caldă, constând în peste 100.000 de porții de sarmale, un gest simbolic de ospitalitate oferit de organizatori. Mulți dintre pelerini, care au petrecut noaptea în frig, și-au găsit alinare nu doar în credință, ci și în sprijinul oferit de voluntari și organizatori.
Chiar dacă rândul de la racla Sfintei Parascheva se întinde pe distanțe mari, unii pelerini au continuat să se alăture în ciuda timpului de așteptare ce depășește 20 de ore. Veniți din toate colțurile țării, credincioșii au îndurat frigul nopții, dar au fost binecuvântați de o toamnă surprinzător de blândă, ceea ce a făcut ca experiența să fie mai suportabilă. Până în prezent, peste 200.000 de oameni s-au închinat la moaștele Sfintei în cele șase zile de pelerinaj, iar fluxul de credincioși continuă, pe măsură ce mulți alții încă doresc să își aducă cinstirea în fața ocrotitoarei Moldovei.
Pelerinajul de la Iași nu este doar o manifestare de credință, ci și o dovadă a tradiției profunde care leagă aceste locuri de spiritualitatea ortodoxă, o tradiție vie de secole. Sfânta Parascheva, cinstită de credincioși din toată țara, rămâne un simbol al speranței și ocrotirii pentru toți cei care vin la Iași să se roage și să ceară binecuvântare.