Marți, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) au emis o alertă oficială privind o epidemie de E.coli, care a afectat consumatorii de hamburgeri Quarter Pounder de la McDonald’s. Această criză alimentară a provocat deja pierderea unei vieți și a dus la îmbolnăvirea a zeci de persoane în cel puțin 10 state americane, potrivit unui raport recent publicat de Antena 3 CNN.
Zeci de persoane s-au îmbolnăvit și o persoană a murit după ce au consumat hamburgeri de la McDonald’s în SUA
Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a precizat că în acest moment sunt confirmate cel puțin 49 de cazuri de infectare, cele mai multe dintre acestea fiind raportate în statele Colorado și Nebraska. Printre victime se numără și o persoană vârstnică care a decedat, iar alte zece persoane au fost spitalizate. Unul dintre pacienți, un copil, a fost diagnosticat cu sindromul hemolitic uremic, o afecțiune gravă care poate apărea ca o complicație a infecției cu E.coli, ce afectează funcționarea rinichilor.
Potrivit anchetei în desfășurare, aproape toți cei care s-au îmbolnăvit au declarat că au consumat sandvișuri Quarter Pounder de la McDonald’s, ceea ce a dus la o investigație amplă asupra produselor din lanțul de fast food. Datele preliminare furnizate de Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) sugerează că ceapa tăiată mărunt ar putea fi sursa contaminării. Până la finalizarea anchetei, McDonald’s a suspendat utilizarea cepei și a chiftelelor de vită în mai multe state, în încercarea de a preveni răspândirea bacteriei.
Conform reprezentanților McDonald’s, ancheta a dezvăluit o posibilă legătură între contaminare și un singur furnizor, care deservește trei centre de distribuție. Aceștia au anunțat că vor colabora îndeaproape cu furnizorii pentru a restabili aprovizionarea cu Quarter Pounder în următoarele săptămâni, dar au menționat că acest lucru va depinde de piața locală. În același timp, celelalte produse din carne de vită, inclusiv cele mai populare, precum Cheeseburger, Hamburger, Big Mac și McDouble, nu sunt afectate și rămân disponibile în restaurantele din întreaga țară.
McDonald’s a decis să retragă ceapa tăiată mărunt și chiftelele de vită din restaurantele din mai multe state afectate, printre care Colorado, Kansas, Utah, Wyoming, precum și anumite zone din Idaho, Iowa, Missouri, Montana, Nebraska, Nevada, New Mexico și Oklahoma. De asemenea, în alte state, burgerii Quarter Pounder ar putea să nu fie disponibili temporar, în funcție de deciziile luate la nivel local.
Infecția cu E.coli este cunoscută pentru simptomele sale severe, care includ crampe abdominale puternice, diaree, febră și vărsături. Aceste simptome se dezvoltă de obicei la trei-patru zile după expunerea la bacterie. Deși majoritatea celor infectați se recuperează într-o săptămână, unii pacienți pot dezvolta complicații grave, cum ar fi insuficiența renală, care necesită îngrijiri medicale de urgență.
Epidemia de E.coli asociată cu produsele McDonald’s a provocat o scădere semnificativă a valorii acțiunilor companiei pe piețele financiare. Pe măsură ce ancheta avansează și se iau măsuri suplimentare pentru a proteja sănătatea consumatorilor, autoritățile avertizează că epidemia ar putea să afecteze și alte regiuni, iar răspândirea bacteriei ar putea fi mai amplă decât se preconizează în acest moment.