Într-o declarație recentă pe Facebook, Mirel Palada, coordonatorul SOCIOPOL, insistă că datele și prognozele realizate de institutul său se dovedesc a fi constant corecte, o performanță pe care o susține prin rezultatele majorității alegerilor post-revoluționare. În contextul prezidențialelor din acest an, Palada prevede o prăbușire semnificativă a popularității lui Mircea Geoană, în ciuda unui început promițător în sondaje. Analizând evoluția lui Geoană, Palada sugerează că traseul acestuia va semăna îndeaproape cu cel al medicului Sorin Oprescu din 2009, un candidat independent al cărui avânt inițial a fost urmat de un declin abrupt pe măsură ce fidelitatea politică a alegătorilor a consolidat sprijinul pentru candidații de partid.
Citește și: Marcel Ciolacu: Niciodată nu vom face o alianță politică cu AUR sau George Simion – VIDEO
Mirel Palada susține că Mircea Geoană va pierde susținerea alegătorilor, similar cu Sorin Oprescu în 2009
Cu detalii exhaustive, Mirel Palada a comentat: „Sînt cîteva luni bune de zile de cînd profețesc că evoluția lui Mircea Geoană în turul 1 e foarte posibil să semene cu cea a lui Sorin Oprescu în 2009. Iată că, încetul cu încetul, profeția devine realitate. Palada și sondajele Sociopol, ca de obicei, au dreptate. Din nou. Again. A cîta oară oare? Încep deja să mă plictisesc să tot am dreptate de fiecare dată, iar voi să nu credeți, decît cînd e prea tîrziu.”
Acesta susține că, la fel ca Oprescu în trecut, Geoană este perceput ca o alternativă profesională la candidații de partid, însă se confruntă cu provocări serioase în a păstra această imagine. În graficul său comparativ, Palada a ilustrat asemănările între traiectoria celor doi candidați, evidențiind că „ambii furînd startul competiției și stînd bine în sondaje cînd ceilalți candidați de partid încă nu își lansaseră participarea. Ambii începînd să se ducă în cap cam cu patru – cinci luni de zile înainte de alegeri, momentul în care începe să funcționeze fidelitatea electorală.”
Palada consideră că fidelitatea politică din turul întâi afectează în mod disproporționat candidații independenți, care, fără sprijinul unei structuri de partid, sunt vulnerabili la o erodare rapidă a susținerii. Referindu-se la scorul de doar 3% obținut de Oprescu în 2009, Palada precizează că nu afirmă neapărat că Geoană va avea același rezultat, dar estimează un scor de o singură cifră, sub 10%, pentru candidatul independent. „Nu spun acum că Geoană va lua neapărat doar 3%, precum Oprescu. Doar spun că e foarte probabil să ia un scor electoral cu o singură cifră, sub 10%,” explică Palada.
Într-o notă ironică, Palada amintește trecutul lui Geoană din 2009, când acesta, aflat în fruntea PSD, a reușit să atingă un scor de 30%, în timp ce Oprescu, candidatul independent „strălucitor” de atunci, s-a prăbușit sub povara campaniei. Această analogie este extinsă de Palada într-o remarcă cu nuanțe filozofice: „Vorba lui Zorba Grecul: ia spune, șefule, ai mai văzut vreo prăbușire atît de splendiferoasă? Da, Mirciulică. Da, cum să nu. Am mai văzut. În 2009…”
Comentariile lui Palada vin într-un moment tensionat al campaniei prezidențiale, sugerând un drum nesigur pentru Geoană și subliniind încă o dată poziția SOCIOPOL ca unul dintre cele mai influente institute de cercetare socială din România.