Fostul președinte Traian Băsescu adresează un atac dur la adresa candidatului la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană, contestând afirmațiile acestuia conform cărora ar fi consilierul Elenei Lasconi, lidera USR. Într-o postare publicată pe rețelele sociale, Băsescu neagă ferm această acuzație și răspunde printr-o serie de „sfaturi” ironice adresate oricui aspiră la funcția supremă în stat, reiterând criteriile pe care el le consideră fundamentale pentru integritatea unui candidat.
Citește și: Elena Lasconi, dispusă să renunțe la candidatura prezidențială. Care sunt condițiile?
Traian Băsescu îl atacă pe Mircea Geoană și îi oferă „sfaturi” dure în cursa prezidențială
„Drept la replica. De la Geoană am aflat că aş fi consilierul doamnei Lasconi. Este o minciună. Nu sunt consultantul doamnei Lasconi, dar dacă aş fi, i-aş da câteva sfaturi şi anume: 1. Nu candida pentru funcţia de preşedinte dacă ai primit ca şpagă ceasuri şi te-au chemat cu ele la DNA; 2. Nu candida la funcţia de preşedinte dacă în spaţiul public au apărut filmuleţe cu tine când primeai şpagă/bani ca să garantezi unei persoane un loc eligibil pe listele parlamentare; 3. Nu candida pentru funcţia de preşedinte dacă sunt oameni care au declarat şi continua să declare public direct şi prin soţii, că le-ai cerut şi ai primit personal de la ei sute de mii de Euro ca să-i faci miniştri; 4. Nu candida la funcţia de preşedinte dacă nu poţi explica, cum ai ajuns în primele zile din 1990 angajat în MAE, desi calificarea ta era de inginer; 5. Nu candida la funcţia de preşedinte dacă nu eşti pregătit să explici legătura dintre cariera ta la externe şi generalul care la revoluţie a inventat teroriştii din subsolurile Bucureştiului – vezi declaraţia procurorului Dan Voinea (poate asta este explicaţia pentru punctul 4); 6. Nu candida la funcţia de preşedinte dacă eşti atât de limitat/prost încât să organizezi plagierea unui text rostit de nepoata lui Trump la Convenţia Republicanilor; 7. Nu candida la funcţia de preşedinte dacă pleci de la premisa că rezultatul poate fi falsificat în favoarea ta. S-a încercat în Romania prin 2009 cu “lucrători autohtoni” şi nu a mers.”
Pe lângă această listă de „sfaturi”, Băsescu adaugă că nu își asumă nicio obligație privind respectarea acestor indicații, subliniind totodată implicațiile internaționale ale alegerii unui candidat cu un trecut controversat. „Oricum, sfaturile consultanţilor nu sunt obligatorii aşa că, şi dacă aş fi consultantul doamnei Lasconi aceasta este liberă să nu-mi urmeze sfaturile. Singura problemă care ar rămâne ar fi aceea că în cazul unei victorii fie ea şi de o noapte, toate cele înscrise la punctele 1 la 7 ar fi pe prima pagină în toată presa din lume şi s-ar referi la NOUL PREŞEDINTE AL ROMÂNIEI”, a conchis Băsescu, punctând asupra riscului de expunere internațională negativă în cazul unei victorii a unui candidat nepotrivit.
Citește și: Marcel Ciolacu: „Mă tatuez pe mână: nu se mărește TVA-ul!”
Astfel, intervenția lui Băsescu aduce o notă acidă în discursul electoral, generând o reacție virulentă în care fostul președinte își consolidează rolul de critic al celor care aspiră la funcția supremă.