Penitenciarul Jilava este în centrul atenției, fiind locul unde se desfășoară perchezițiile. Albert Balint, cunoscut sub numele de Albert Cămătaru, este identificat ca lider al grupării infracționale; el este unul dintre fiii lui Sile Cămătaru, conform informațiilor furnizate de news.ro. Albert Balint a fost condamnat la o pedeapsă de 3 ani și 7 luni de închisoare pentru infracțiuni legate de regimul rutier și pentru nerespectarea măsurilor impuse de un ordin de protecție provizoriu. A fost localizat și reținut în Italia la începutul acestui an și ulterior extrădat în România.
Fiul lui Sile Cămătaru, Albert Balint, este central într-o investigație extinsă care include percheziții și acuzații de trafic de droguri și persoane, coordonate chiar din spatele gratiilor
Într-un comunicat de presă emis la data de 24.10.2023, Poliția Capitalei și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) informează că ”polițiștii Serviciului Grupuri Infracționale Violente, în colaborare cu procurorii DIICOT, execută 12 mandate de percheziție domiciliară, unul dintre acestea având loc în cadrul unei unități de detenție. Acțiunile sunt parte a unei investigații care vizează acuzații de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic continuu de droguri de risc și mare risc, conducere a unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive, trafic continuu de persoane, spălare continuă de bani, deținere continuă de droguri de mare risc pentru consum propriu, complicitate la trafic de persoane și complicitate la spălarea banilor.” Se menționează că drogurile de mare risc erau distribuite în cadrul Penitenciarului Jilava.
Citește și: Primul tunel forat pe o autostradă din România: Tronsonul A1 Sibiu-Pitești s-ar putea finaliza în 2025
Sursele oficiale adaugă că, începând cu anul 2022, un grup de trei persoane a inițiat formarea unui colectiv infracțional organizat, la care s-au alăturat ulterior alți 6 indivizi. Activitățile lor infracționale, concentrându-se pe traficul de droguri de risc și mare risc, s-au desfășurat în București și județul Ilfov.
Conform probelor adunate în faza de urmărire penală, ”între noiembrie 2022 și iulie 2023, liderul grupului, încarcerat la momentul respectiv, a supravegheat activitățile membrilor săi în procurarea și introducerea în penitenciar a unor substanțe interzise, inclusiv cannabis și cocaină. Aceste droguri erau destinate atât consumului personal, cât și vânzării către alți deținuți”. Totodată, se pare că membrii grupului ar fi obținut droguri și pentru consumul personal al unor membri ai familiilor lor, deținuți în același penitenciar.
Investigațiile au dezvăluit că ”pe lângă activitățile legate de traficul de droguri, alți trei suspecți sunt investigați pentru implicarea în infracțiuni de trafic de persoane, spălare de bani, deținere de droguri de mare risc pentru consum propriu, precum și complicitate la aceste infracțiuni”, conform comunicatului autorităților judiciare. Astfel, există suspiciuni suplimentare privind traficul de persoane.
Investigațiile arată că ”din 2017 până în 2023, un individ a recrutat, prin inducere în eroare, transportat și adăpostit patru persoane adulte, în scopul exploatării sexuale și obligării la practicarea prostituției, în diverse țări europene, inclusiv România, Italia, Belgia, Franța, Elveția, Suedia, Germania, Olanda și Danemarca”.
În acest context, ”un alt suspect a ajutat la transport, adăpostire și supraveghere, facilitând transferul fondurilor obținute din exploatarea sexuală. Suma respectivă a fost folosită pentru achiziționarea de autoturisme de lux, un imobil și droguri pentru consum propriu”. Pentru a ascunde originea ilegală a veniturilor, aceste achiziții au fost înregistrate pe numele unui al treilea suspect, care era conștient de sursa reală a fondurilor, conform informațiilor furnizate de anchetatori.