Medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă în legătură cu una dintre cele mai grave probleme de sănătate publică din România: infarctul miocardic. Frecvența tot mai mare a acestor evenimente, în special în rândul tinerilor și femeilor, arată cât de vulnerabilă este populația în fața unor afecțiuni cardiovasculare care ar putea fi prevenite prin educație și intervenție rapidă. Doctorul oferă informații detaliate despre simptomele care pot salva vieți și despre soluțiile esențiale pentru a reduce mortalitatea. Mai jos este redat mesajul său în întregime:
𝐍𝐮 𝐧𝐞𝐠𝐥𝐢𝐣𝐚ț𝐢 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐬𝐢𝐦𝐩𝐭𝐨𝐦𝐞. 𝐏𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐟𝐢 𝐯𝐨𝐫𝐛𝐚 𝐝𝐞 𝐢𝐧𝐟𝐚𝐫𝐜𝐭. La fiecare 30 de minute un român suferă un infarct iar unul din zece nu supravieţuieşte. 𝐑𝐢𝐬𝐜𝐮𝐥 𝐞 𝐚𝐝𝐞𝐬𝐞𝐚 𝐬𝐮𝐛𝐞𝐬𝐭𝐢𝐦𝐚𝐭 dar sunt 4 semne de alarmă.
𝟏. 𝐃𝐮𝐫𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐫𝐞𝐜𝐨𝐫𝐝𝐢𝐚𝐥ă ,,𝐜𝐥𝐚𝐬𝐢𝐜ă”: durere toracică anterioară intensă, cu caracter de constricţie, presiune, arsură, greutate, strângere sau sfredelire ce iradiază în umărul şi braţul stâng şi care durează mai mult de câteva minute.
𝟐. !!! 𝐍𝐮 𝐬𝐮𝐛𝐞𝐯𝐚𝐥𝐮𝐚ţ𝐢 𝐩𝐨𝐬𝐢𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐚 𝐚𝐯𝐞𝐚 𝐮𝐧 𝐢𝐧𝐟𝐚𝐫𝐜𝐭 𝐚𝐭𝐮𝐧𝐜𝐢 𝐜â𝐧𝐝 𝐚𝐯𝐞ţ𝐢 𝐝𝐨𝐚𝐫 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐬𝐢𝐦𝐩𝐭𝐨𝐦𝐞 𝐧𝐞𝐬𝐩𝐞𝐜𝐢𝐟𝐢𝐜𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐃.𝐎.𝐑 𝐝𝐞 𝐭𝐢𝐩:
𝟐.𝟏. (𝐃)𝐢𝐠𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯: greţuri, vărsături, dureri abdominale, arsuri epigastrice considerate adesea consecinţa unor excese alimentare sau afecţiuni digestive.
𝟐.𝟐 (𝐎)𝐬𝐭𝐞𝐨-𝐚𝐫𝐭𝐢𝐜𝐮𝐥𝐚𝐫 (durere sau discomfort) cu alte localizări: la nivelul gâtului. braţelelor, umerilor sau spatelui puse adesea pe seama efortului fizic sau afecţiunilor osteo-articulare.
𝟐.𝟑 (𝐑)𝐞𝐬𝐩𝐢𝐫𝐚𝐭𝐨𝐫: senzaţie de lipsă de aer, de sufocare sau leşin, respiraţie sacadată, palpitaţii, ameţeli, oboseală sau transpiraţie abundentă apărute din senin sau necorelate cu gradul de efort.
𝐍𝐮 𝐮𝐢𝐭𝐚ț𝐢:
1. Orice întârziere a diagnosticului şi tratamentului poate fi nefastă.
2. Chiar dacă nu sunteţi sigur că aveţi simptomele unui infarct miocardic este bine să consultaţi un medic.
3. Evitaţi automedicaţia. Terapia după ureche în infarct este letală!
𝐑𝐞ț𝐢𝐧𝐞ț𝐢:
1. La fiecare 30 de minute un român suferă un infarct.
2. Unul din zece nu supravieţuieşte.
3. În fiecare zi în România mor 40 de oameni prin infarct miocardic.
4. Unul din cinci supraviețuitori de infarct miocardic suferă al doilea eveniment cardiac în următorul an.
5. Riscul de infarct e adesea subestimat (simptomele sunt neglijate sau etichetate drept ,,atacuri de panică”).
6. Infarctul miocardic (considerat în trecut apanajul bărbaților) este tot mai frecvent la femei.
7. Vărsta nu mai este un factor de siguranță. Înainte era apanajul celor de peste 65 de ani dar acum a crescut de 3 ori numărul de cazuri la tineri (am tratat pacienți și de 30-35 de ani).
𝐀𝐭𝐞𝐧ț𝐢𝐞! 𝐑𝐞𝐜𝐮𝐧𝐨𝐚ș𝐭𝐞𝐫𝐞𝐚 ș𝐢 𝐫𝐞𝐚𝐜ț𝐢𝐚 𝐫𝐚𝐩𝐢𝐝ă 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐞𝐬𝐞𝐧ț𝐢𝐚𝐥𝐞. Î𝐧 𝐑𝐨𝐦â𝐧𝐢𝐚 𝐩𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧ţ𝐢𝐚 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐥𝐚 𝐩ă𝐦â𝐧𝐭. Nu există educație pentru sănătate sau programe naționale de diagnostic precoce (screening). În Norvegia după un program care a durat 15 ani, în care pacienţii au fost educați să se prezinte la analize, incidenţa afecţiunilor cardiovasculare a scăzut cu 80%!
𝐒𝐮𝐧𝐭 𝐝𝐨𝐮ă 𝐬𝐨𝐥𝐮ț𝐢𝐢. Am propus i𝐧𝐭𝐫𝐨𝐝𝐮𝐜𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐨𝐫𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐞𝐝𝐮𝐜𝐚ț𝐢𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐬ă𝐧ă𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐜𝐚 𝐝𝐢𝐬𝐜𝐢𝐩𝐥𝐢𝐧ă ș𝐜𝐨𝐥𝐚𝐫ă 𝐩𝐫𝐞𝐜𝐮𝐦 ș𝐢 𝐚 𝐜𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐦 𝐚𝐣𝐮𝐭𝐨𝐫 (și în școli dar și la cursurile din școlile de șoferi). Proiectele de lege sunt în parlament. Până când parlamentarii vor adopta aceste două legi…nu neglijați aceste simptome.
Acest mesaj subliniază necesitatea educației pentru sănătate și a unor programe naționale care să combată această problemă cu impact major asupra sănătății publice.