Rabinul Țvi Tau, liderul yeșivei religios-sioniste „Har Hamor” din Ierusalim, a făcut marți, 29 ianuarie 2025, o serie de declarații care au generat agitație atât în Israel, cât și la nivel internațional. Acesta a afirmat că incendiile devastatoare din Los Angeles ar fi fost favorizate de promovarea ideologiei LGBT și de implicarea femeilor în serviciile de pompieri, susținând că acestea au fost mai preocupate de organizarea unui marș decât de pregătirea eficientă pentru intervențiile de urgență, relatează Adevărul Bisericii.
Critici la adresa influenței culturale americane
În discursul său, rabinul a exprimat nemulțumirea față de cultura postmodernă impusă de Statele Unite, declarând că „mândria Americii este Hollywoodul, iar toată necurăția care poluează lumea vine din Los Angeles”. Acesta a argumentat că incendiile din California ar fi o consecință a direcției sociale și culturale pe care o promovează această regiune, sugerând o legătură între decăderea morală și fenomenele distructive.
Acuzații privind ineficiența serviciilor de pompieri
Unul dintre cele mai controversate puncte ale discursului rabinului a fost acuzația conform căreia intervenția pompierilor ar fi fost deficitară deoarece femeile pompier erau preocupate de organizarea unor evenimente LGBT, neglijând aprovizionarea cu apă pentru stingerea incendiilor. „Pompierii nu au avut apă pentru că erau preocupați de parade LGBT”, a afirmat acesta, insinuând că prioritățile serviciilor de urgență au fost influențate de agenda ideologică.
Rabinul a continuat cu declarații dure, susținând că „aceste femei nu se ocupă în principal cu stingerea incendiilor, ci cu promovarea relațiilor homosexuale – asta fac toată ziua, de dimineața până seara. Au colorat toate mașinile de pompieri în culorile acestui steag. În cele din urmă, au declarat că nu mai au apă. Zile întregi incendiile nu au fost stinse”.
Reacții puternice în Israel și la nivel internațional
Declarațiile rabinului Țvi Tau au stârnit critici vehemente, atât din partea organizațiilor pentru drepturile femeilor, cât și a grupurilor pro-LGBT. Numeroase personalități publice și oficiali din Israel s-au distanțat de aceste afirmații, subliniind că astfel de comentarii aduc prejudicii unei părți importante a societății și nu reflectă realitatea operațiunilor de intervenție în caz de dezastru.
În paralel, voci din cadrul comunității religioase l-au susținut pe rabin, considerând că acesta nu a făcut decât să exprime o opinie bazată pe convingerile sale morale și religioase.
În contextul acestor reacții, declarațiile rabinului Țvi Tau rămân un subiect sensibil, accentuând diviziunile dintre grupurile conservatoare și cele progresiste, atât în Israel, cât și în afara acestuia.