Într-un moment în care credincioșii sunt chemați la liniște sufletească, smerenie și rugăciune, fostul purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, actualmente membru al Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), a ales să transmită un mesaj public prin care atacă, într-un limbaj retoric inflamat, o parte a clerului. Mesajul, publicat chiar în Lunea Săptămânii Mari, pare mai degrabă o manifestare de nemulțumire personală decât o reflecție teologică sau un apel constructiv.
Vasile Bănescu lansează critici la adresa unor preoți chiar în Săptămâna Mare: un gest neinspirat care alimentează tensiuni
Fără să ofere exemple concrete sau fără a ține cont de contextul liturgic extrem de delicat al acestor zile, Bănescu a făcut o comparație forțată între Templul din Ierusalim și bisericile de azi, lăsând să se înțeleagă că în unele dintre acestea s-ar desfășura o formă de corupție spirituală ascunsă sub aparența slujirii religioase. „Luni, săptămâna Sfintelor Pătimiri. Iisus ajunge la Templul din Ierusalim, loc sacru, inundat de mulțimi în preajma sărbătorii (Pesah), numeroși oameni veniți inclusiv din diaspora pentru a se ruga și aduce jertfe. Atmosferă de uriaș iarmaroc, în care schimbul de bani (exchange), negoțul cu animale, prăfosul administrativ clerical și ritualismul sufocant de taină anulau sensul Sărbătorii, adică al întâlnirii cu Domnul.
Ca Fiu dumnezeiesc al Tatălui ceresc, dar și ca om deplin (Fiul Omului), Iisus se revoltă firesc împotriva trădării și înjosirii rațiunilor curate (sfinte) care stau la baza existenței Templului (azi, în paradigmă creștină, a Bisericii) și ia atitudine morală manifestată concret prin răsturnarea tarabelor schimbătorilor de bani și alungarea negustorilor din Templu, cei care ajunseseră să domine locul sfânt, devenit asemenea unei „peșteri de tâlhari”. Tâlhărie mascată de ritualism religios. Negustorie în inima „locului sfânt”.
Ce ar face, oare, Iisus astăzi, dacă ar reveni și intra în unele biserici sau în deloc puținele centre eparhiale din lumea creștină? E doar un exercițiu de imaginație, pe care ar trebui să-l facă orice cleric realist, căruia îi mai pasă de Adevăr”, a scris Vasile Bănescu pe Facebook.
Formulările radicale, generalizările grave și insinuările lipsite de rigoare teologică transformă acest mesaj într-o tiradă care riscă să pună sub semnul întrebării întreaga slujire a clerului, tocmai într-o perioadă în care Biserica cheamă la unire și reflecție interioară. În loc să sprijine o meditație profundă despre Săptămâna Patimilor, intervenția lui Bănescu seamănă dezbinare și aruncă o umbră de suspiciune asupra instituției pe care, până de curând, o reprezenta.
Critica fără discernământ și lipsa oricărei nuanțări compromit seriozitatea mesajului, iar momentul ales îl transformă mai degrabă într-un act de provocare publică decât într-un îndemn sincer la reformă spirituală. Astfel de poziționări riscă să dăuneze tocmai credibilității vocilor care se revendică din valorile Bisericii, dar aleg să le combată cu tonul unui pamflet personal, într-un moment sacru pentru toți creștinii.
