În mai puțin de trei luni, România va intra într-o nouă etapă economică, marcată de eliminarea celor mai importante măsuri de plafonare a prețurilor. Data de 30 iunie reprezintă termenul final până la care mai sunt în vigoare reglementările ce limitează prețurile la energie electrică, polițe RCA și alimente de bază. După acest prag, consumatorii români vor resimți direct presiunea pieței libere, într-un context în care premierul Marcel Ciolacu a lăsat de înțeles că doar subvenția pentru facturile la energie va putea fi susținută, parțial, și după această dată, potrivit Realitatea PLUS.
Autoritățile au confirmat că, în ceea ce privește energia electrică, actualul sistem de plafonare va fi înlocuit cu un mecanism destinat consumatorilor vulnerabili, elaborat în colaborare de Ministerul Energiei și Ministerul Muncii. Aceștia vor defini noi plafoane care stabilesc statutul de vulnerabilitate, cu scopul de a extinde numărul celor care ar putea beneficia de sprijin. Practic, populația generală va suporta prețurile reale, iar ajutorul de stat va merge doar către o categorie restrânsă de beneficiari.
Asigurările auto obligatorii (RCA) vor fi și ele liberalizate după 30 iunie. Deși actuala plafonare a fost impusă temporar pentru a evita o explozie a tarifelor, guvernanții și reprezentanții pieței de asigurări par deciși să nu mai continue această măsură. Revenirea la prețurile dictate de concurență ridică însă temeri privind o posibilă creștere accentuată a primelor RCA.
Totodată, măsura plafonării adaosului comercial la alimentele de bază, introdusă pentru a tempera inflația alimentară, va fi eliminată. Deși au existat discuții legate de posibilitatea aplicării unei plafonări doar pentru produsele agroalimentare românești, până în prezent nu a fost prezentată vreo inițiativă oficială în acest sens. Prin urmare, este de așteptat ca prețurile la produsele esențiale să crească odată cu revenirea la adaosurile comerciale normale.
Chestionat în ianuarie 2025 despre posibilitatea menținerii prețurilor plafonate pe termen lung, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că „vom încerca să acoperim tot anul”, referindu-se la sprijinul pentru energie. Într-o declarație ulterioară, acesta a completat: „Vom veni, împreună cu domnul ministru al energiei, cu toate detaliile. În acest moment, lucrează la nivel guvernamental toți cei trei vicepremieri împreună cu ministrul energiei și vom veni cu soluții. De asemenea, Comisia, după cum bine știți, trebuie să ne spună ce nu a funcționat și unde sunt problemele, și mai avem și o decizie a CCR-ului pentru care așteptăm motivarea. Nu putem lua o decizie până nu avem toate informațiile.”
Astfel, de la 1 iulie 2025, românii vor intra într-o perioadă cu costuri potențial mai mari pentru energie, polițe auto și alimente, într-un climat de incertitudine guvernamentală privind sursele de finanțare pentru sprijinul social promis.
