Autoritățile kenyene au declanșat o investigație de proporții în urma unei anchete jurnalistice care a scos la iveală existența unei presupuse rețele internaționale de trafic de organe, în cadrul căreia cetățeni europeni ar fi achitat sume exorbitante pentru transplanturi realizate în clinici din Africa de Est. Presa locală, citată de Deutsche Welle, relatează că ancheta se concentrează asupra unui grup medical influent, acuzat că ar fi efectuat intervenții ilegale cu ajutorul unor intermediari care recrutează donatori din țări sărace.
Investigația este coordonată de Unitatea pentru Crimă Organizată Transnațională din cadrul Direcției de Investigații Criminale (DCI) din Kenya, sub supravegherea directorului Mohamed Amin. Acesta a declarat că ancheta a fost demarată imediat după suspendarea tuturor transplanturilor de rinichi realizate de clinicile Grupului Mediheal, în urma unor rapoarte îngrijorătoare venite din presă. „Suntem aici pentru a asigura dreptatea în această chestiune și asigurăm victimele de același lucru”, a spus Amin, citat de cotidianul The Star.
Clinica aflată în centrul acuzațiilor – Spitalul și Centrul de Fertilitate Mediheal din orașul Eldoret – și-a suspendat activitatea joia trecută, dar a organizat miercuri o conferință de presă pentru a respinge acuzațiile și a promite cooperare deplină cu autoritățile. „Suntem curați, serviciile noastre sunt curate”, au transmis avocații clinicii, citați de YNewsDigital. „Invităm guvernul să ne auditeze. Pacienții sunt gata să depună mărturie”.
Cazul a explodat în urma unei anchete jurnalistice realizate de Deutsche Welle, postul german ZDF și revista Der Spiegel, care a documentat modul în care donatori – inclusiv tineri kenyeni săraci, dar și cetățeni aduși din Azerbaidjan, Kazahstan și Pakistan – își vând rinichii în schimbul unor sume modice, în timp ce beneficiarii, proveniți în special din Germania și Israel, plătesc sume de până la câteva sute de mii de dolari pentru a obține un organ.
În paralel cu investigația penală, Comitetul de Sănătate al Adunării Naționale kenyene a început o anchetă parlamentară, încercând să clarifice aspectele legale și etice ale procedurilor. Președintele comitetului, parlamentarul James Nyikal, a atras atenția asupra gravității situației. „Aceasta este o chestiune care lovește în centrul demnității umane și al eticii medicale”, a afirmat acesta. „Procedurile de la Mediheal au fost aliniate cu Legea privind sănătatea și Legea țesutului uman? Au fost donatorii induși în eroare, constrânși sau chiar plătiți? Intenționăm să aflăm”.
Grupul Mediheal, care deține și alte facilități medicale în Nairobi, insistă că activitatea sa este complet legală și documentată. „Toate înregistrările sunt disponibile, toate procedurile au fost documentate”, susțin reprezentanții legali ai companiei. „Dacă există vreo îndoială, vrem să fie clarificată – public și profesional”.
Citește și: China a activat prima rețea 10G din lume, într-un oraș-fantomă care a costat peste 100 de miliarde de dolari
Ancheta continuă, în timp ce autoritățile din Kenya fac apel la public pentru orice informații relevante care ar putea contribui la lămurirea acestui caz complex, cu implicații internaționale majore.
