Într-o mișcare fără precedent la nivelul Uniunii Europene, Slovacia a devenit prima țară care deschide o investigație oficială asupra posibilei contaminări a vaccinurilor Covid-19 cu „niveluri extrem de ridicate de ADN”, așa cum reiese dintr-o analiză științifică realizată independent în afara granițelor țării, potrivit platformei blog.maryannedemasi.com. Premierul Robert Fico a anunțat public inițierea acestei anchete, semnalând intenția guvernului de a trata cu seriozitate maximă concluziile unui raport care pune sub semnul întrebării integritatea compoziției vaccinurilor administrate în Slovacia, relatează ActiveNews.ro.
Raportul menționat indică faptul că în unele mostre de vaccin utilizate pe teritoriul slovac ar fi fost descoperite fragmente de ADN care „nu au fost dezvăluite de producător în documentele normative”. Aceste constatări, confirmate și de cercetătoarea cehă Dr. Soňa Peková, au ajuns în posesia premierului Fico luna trecută și au determinat o reacție promptă din partea autorităților. Într-o declarație fermă adresată cetățenilor, Fico a precizat că nu va permite ca acest caz să fie „îngropat în birocrație”.
„Recunosc”, a spus el cu sinceritate, „că atunci când înființăm un grup de lucru sau o comisie pentru ceva, îmi vine în minte adevărul bătrânului Murphy – că dacă nu vrei să rezolvi ceva, înființezi o comisie”.
Totuși, liderul slovac a accentuat că de această dată va fi diferit: autoritățile vor acționa rapid, într-un „interval de timp rezonabil”, și vor da curs unor măsuri concrete. Printre acestea, guvernul a stabilit implicarea Academiei Slovace de Științe – cea mai importantă instituție de cercetare din Slovacia – în vederea replicării testelor de laborator și efectuării unei analize cantitative a substanțelor găsite în probele de vaccin.
„În plus față de opinia experților”, a spus el, „numai Academia Slovacă de Științe și departamentele sale de experți pot efectua o altă analiză din punct de vedere cantitativ a prezenței ADN-ului și a altor substanțe în probele selectate de vaccinuri utilizate de populația slovacă”.
Pe lângă aspectul științific, Fico a subliniat importanța unei transparențe depline față de cetățeni în ceea ce privește descoperirile deja făcute.
„Guvernul ar trebui, prin rezoluție, să alerteze cetățenii din Slovacia cu privire la concluziile grave ale raportului de expertiză”, a precizat acesta, atrăgând atenția că, în ciuda unei rate de vaccinare relativ scăzute, „oamenii merită un astfel de avertisment”.
În plan politic, cele mai sensibile implicații vizează contractele existente pentru achiziționarea de vaccinuri. Potrivit unui acord semnat de fostul guvern în mai 2023, Slovacia ar urma să cumpere aproape 300.000 de doze de vaccinuri ARN mesager în 2025 și 2026, cu o valoare estimată la 5,8 milioane de euro. Fico a declarat că aceste achiziții trebuie suspendate până la finalizarea analizelor suplimentare.
„Sunt de părere că guvernul nu ar trebui să mai ia vaccinuri de la producători și nici să plătească pentru ele, până când nu vor fi livrate concluziile unei alte analize cantitative”, a anunțat premierul.
Într-un discurs în care a evitat deliberat orice instigare la panică, Fico a adoptat un ton ponderat, dar hotărât, subliniind că problema merită atenție fără excese emoționale.
„Dragi prieteni, nu vreau să provoc emoții despre acest subiect extrem de sensibil și serios”, a remarcat el, menționând că mulți cetățeni nu au avut „libertatea reală” de a decide în privința vaccinării. „Nu toată lumea a avut libertatea reală de a decide dacă să se vaccineze sau să refuze”, a spus el. „Dar ignorarea a ceea ce vedem în alb și negru, în opinia experților, ar fi iresponsabilă”.
Această poziție vine într-un context global în care îngrijorările legate de ADN-ul rezidual prezent în vaccinurile bazate pe ARN mesager se amplifică. Dacă Slovacia va pune în aplicare toate măsurile propuse de premier, ar putea deveni prima țară din Uniunea Europeană care nu doar că investighează oficial compoziția vaccinurilor, ci și solicită responsabilitate juridică din partea companiilor producătoare – un gest care ar putea stimula reacții similare în alte state europene.
