După evenimentele de la Vatican, unde a participat la funeraliile papei alături de omologul său ucrainean, președintele american Donald Trump a transmis public că nu mai are încredere în președintele rus Vladimir Putin, acuzându-l că „îl duce cu zăhărelul” și că nu manifestă o reală intenție de a opri războiul din Ucraina. Trump și Volodimir Zelenski au purtat o conversație de aproximativ 15 minute în timpul vizitei la Vatican, planificând o întâlnire suplimentară după ceremonia funerară. Aceasta din urmă însă nu a mai avut loc, întrucât liderul de la Casa Albă a plecat imediat spre Statele Unite. În paralel, în capitala Rusiei, trimisul special al lui Trump a desfășurat negocieri cu Vladimir Putin, care, conform ultimelor informații, ar fi transmis disponibilitatea de a începe negocieri directe cu Ucraina, fără impunerea unor condiții prealabile.
Citește și: Transgenderii au fost prezenți printre participanții invitați la ceremonia de înmormântare a Papei Francisc
Ulterior întoarcerii sale în SUA, Donald Trump a utilizat rețeaua proprie de socializare pentru a-și exprima dezamăgirea față de comportamentul liderului de la Kremlin. Deși Putin a susținut public că dorește încheierea conflictului, realitatea din teren indică faptul că atacurile asupra Ucrainei continuă neîntrerupt. Trump a transmis că va intensifica presiunea asupra Rusiei, amenințând cu noi sancțiuni economice: „Mă face să cred că poate nu vrea să oprească războiul, doar mă duce de nas și trebuie tratat în mod diferit, adică prin sancțiuni bancare”, a scris liderul american. Trump a subliniat că bilanțul uman al războiului devine intolerabil și că este esențial ca ostilitățile să înceteze cât mai curând.
În paralel, la Kremlin s-a desfășurat cea de-a patra întrevedere între Vladimir Putin și emisarul american trimis de Trump. Președintele rus și-a reiterat disponibilitatea de a purta negocieri de pace fără condiții prealabile, iar reprezentantul special al Moscovei a descris discuțiile drept „productive”. Cu toate acestea, atmosfera în tabăra republicană din SUA este una tensionată. Un senator republican a afirmat că Rusia „ar lua America de fraieră”, acuzând Kremlinul de duplicitarism în timpul procesului de negocieri.
Până recent, criticile publice ale lui Donald Trump vizau mai degrabă administrația de la Kiev, pe care o acuza că prin stilul de negociere riscă să aducă Ucraina într-o poziție de vulnerabilitate extremă. În aceeași postare recentă, Trump nu s-a sfiit să lanseze atacuri și împotriva foștilor președinți Barack Obama și Joe Biden, pe care îi acuză de proasta gestionare a relațiilor internaționale în perioada mandatului lor.
Nemulțumirea față de abordarea Rusiei nu este însă limitată la poziția președintelui american. Senatorul republican Chuck Grassley a avut, vineri, 25 aprilie, o intervenție categorică, avertizându-l pe Donald Trump că Rusia „se joacă cu America” și solicitându-i să impună sancțiuni severe împotriva Moscovei, ca răspuns la atacurile neîntrerupte asupra Ucrainei în plin proces de negocieri. Grassley a postat un mesaj ferm pe platforma X: „Am văzut suficiente ucideri de femei și copii ucraineni nevinovați”, îndemnând administrația Trump să adopte măsuri mai dure.
În trecut, Grassley și-a exprimat în mod deschis dezacordul față de Trump și în privința atitudinii acestuia față de Volodimir Zelenski. În februarie 2025, senatorul republican l-a contrazis public pe președinte, refuzând să accepte atacurile la adresa liderului ucrainean și acuzându-l în schimb pe Vladimir Putin, pe care l-a numit direct „dictator” responsabil de escaladarea conflictului.
