Jurnalistul Ion Cristoiu a evidențiat într-o luare de poziție fermă importanța deciziei Curții de Apel Ploiești, subliniind că atât hotărârea, cât și motivarea acesteia au avut un impact determinant în evidențierea abuzurilor comise de Curtea Constituțională a României (CCR) prin anularea alegerilor prezidențiale. Din perspectiva sa, atât din punct de vedere juridic, cât și moral și politic, această decizie a reprezentat un moment de referință care a adus în prim-plan o veritabilă „crimă împotriva democrației”.
Într-o declarație categorică, Ion Cristoiu a accentuat gravitatea faptelor, insistând că opinia publică nu trebuie să uite abuzul săvârșit de judecătorii CCR. „Însă atât decizia, cât și motivarea au pus punctul pe „i” din punct de vedere juridic, moral, politic în privința deciziei abuzive a CCR de anulare a alegerilor și a avut această decizie un rol extraordinar de ne-a reamintit de această crimă împotriva democrației care a fost anularea alegerilor. Normal era ca această criză să se rezolve calm și respectând toate procedurile. Așa procedează un stat inteligent, însă ce a făcut statul român? Ce a făcut și la anularea alegerilor, ce a făcut și la scoaterea lui Călin Georgescu din cursă: statul a procedat așa cum știe – prostește și abuziv„, afirmă jurnalistul.
Cristoiu atrage atenția că într-o democrație autentică, rezolvarea disputelor electorale sau a altor crize instituționale trebuie să se realizeze cu respectarea strictă a regulilor și a procedurilor legale, fără ingerințe sau abuzuri de putere. În schimb, în opinia sa, statul român s-ar fi remarcat prin reacții impulsive și măsuri care contravin normelor unui stat de drept, atât în cazul anulării alegerilor, cât și în ceea ce privește excluderea lui Călin Georgescu din competiția electorală.
Ion Cristoiu și-a exprimat îngrijorarea că, prin astfel de acțiuni, România își compromite grav credibilitatea democratică și pune sub semnul întrebării respectarea principiilor fundamentale ale statului de drept, consolidând imaginea unei administrații care, în loc să soluționeze conflictele cu înțelepciune și respect față de cetățeni, recurge la metode abuzive și dăunătoare pentru democrație.
