Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate

Sebastian Popescu solicită CCR anularea alegerilor prezidențiale din 4 mai: acuză fraudă sistemică, manipulare mediatică, sondaje trucate și intervenții ilegale

Sebastian Popescu

Într-un gest radical și cu potențial impact major asupra procesului electoral, Sebastian Constantin Popescu, candidat la alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 și lider al Partidului Noua Românie (PNR), a sesizat Curtea Constituțională a României cu o contestație amplă, cerând anularea primului tur al alegerilor. Acesta invocă o serie de nereguli grave care, potrivit documentului depus, ar fi afectat fundamental corectitudinea și legalitatea scrutinului, de la manipulare mediatică și discriminare instituționalizată, până la abuzuri privind protecția datelor personale și distorsionarea opiniei publice prin sondaje partizane, relatează stiripesurse.ro.

Citește și: Alegerile prezidențiale din 4 mai ar putea fi anulate. Curtea Constituțională a înregistrat o contestație

1. Discriminare instituționalizată și vicierea egalității de șanse

Popescu reclamă că “procesul electoral a fost viciat sistemic”, prin etichetarea arbitrară a candidaților în „relevanți” și „irelevanți”, în mass-media. Acest fapt ar fi contravenit art. 16 și art. 62 din Constituție și a determinat manipularea percepției publice. CNA este acuzat de neexercitarea atribuțiilor legale, permițând radiodifuzorilor să ignore obligațiile din Legea audiovizualului (504/2002) și Legea 370/2004.

2. Campanie mediatică partizană

Conform contestației, principalele televiziuni (Antena 3, Realitatea Plus, Digi24, B1TV, ProTV, Antena 1 etc.) au acordat spațiu preferențial doar candidaților George Simion, Nicușor Dan, Crin Antonescu, Victor Ponta și Elena Lasconi. „Promovarea masivă doar a cinci din cei 11 candidați la prezidențiale a încălcat Articolul 38 din legea 370/2004”, se arată în text.

3. Sondaje de opinie manipulate și teoria „votului util”

Documentul reclamă folosirea abuzivă a sondajelor de opinie care au exclus anumiți candidați sau i-au prezentat cu 0% intenții de vot. „Sondajele au creat un dezechilibru flagrant, oferind vizibilitate preferențială unor candidați și marginalizându-i pe alții.”

4. Manipulare online prin comentarii automate

Popescu susține că platforma TikTok a fost bombardată cu peste un miliard de comentarii automate favorabile lui George Simion și Nicușor Dan. „Conturi fake sau suspecte, cu nume aleatorii, fără activitate organică, au creat o falsă percepție a susținerii masive”, se menționează. Se face referire la modus operandi folosit în campania lui Călin Georgescu, despre care CCR s-a pronunțat anterior.

5. Deturnarea campaniei Elenei Lasconi de către USR

Potrivit contestației, USR a forțat retragerea Elenei Lasconi din cursă într-o manieră ilegitimă, blocându-i accesul la resurse financiare și deturnând sprijinul organizațiilor județene către Nicușor Dan. „Diferența de doar 86.837 voturi între locurile 2 și 3 (Dan și Antonescu) demonstrează impactul decisiv al acestor acțiuni.”

6. Discriminarea partidelor neparlamentare prin OUG 1/2025

Contestatarul denunță modificări legislative care au acordat un regim privilegiat partidelor parlamentare în desemnarea reprezentanților în secțiile de vot, excluzând PNR, PLAN, PNCR și PUSL, deși aveau candidați validați. Art. 16 și art. 8 din Constituție ar fi fost încălcate.

7. Slogan electoral manipulator: „Turul 2 înapoi”

George Simion este acuzat că a folosit sloganul „Turul 2 înapoi”, sugerând fals că turul doi al alegerilor din 2024 ar putea fi reluat. „Această promisiune este fundamental falsă și imposibilă din punct de vedere legal”, se precizează, având în vedere că CCR anulase integral alegerile din 2024.

8. Integritatea listelor electorale

Este invocat un comunicat AUR, care acuză că aproximativ 4 milioane de persoane decedate figurează încă în listele electorale, ceea ce ar permite fraudarea votului. Se face trimitere la jurisprudența CEDO (Tanase vs. Moldova).

9. Cenzura prin aplicarea abuzivă a „etichetelor electorale”

Contestația denunță efectul inhibitiv al etichetei electorale introduse prin OUG 1/2025, care ar fi dus la eliminarea masivă de conținut online electoral pe criterii tehnice absurde (ex: eticheta nu era centrată sau nu acoperea exact 10% din cadru). BEC este acuzat că a acționat ca „tribunal al etichetelor”.

10. Încălcări ale GDPR de către AUR și USR

AUR este acuzat că a trimis 1,5 milioane de scrisori utilizând ilegal datele personale din listele electorale. USR ar fi făcut campanie prin SMS pentru Nicușor Dan în ziua votului, deși candidatul oficial era Elena Lasconi. Ambele acțiuni sunt considerate încălcări ale GDPR și ale legii 370/2004.

11. Neaplicarea eficientă și la timp a Hotărârii CCR nr. 32/2024

Hotărârea CCR privind anularea alegerilor din 2024 a venit tardiv, după începerea votului în diaspora. Aceasta a generat suspiciuni legitime și o criză de încădere în sistemul electoral.

12. Lipsa de legitimitate a candidaților calificați în turul doi

Popescu susține că atât George Simion, cât și Nicușor Dan, au dovedit prin comportament public că nu respectă statul de drept, atacând instituțiile sau ignorând hotărâri judecătorești.

Capete de cerere și solicitări

Popescu cere, în baza art. 52 din Legea 370/2004:

  • Anularea alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025;
  • Constatarea caracterului viciat al alegerilor;
  • Reglementări stricte privind sondajele, dezbaterile și egalitatea de șanse;
  • Interzicerea „votului util” ca tehnică de manipulare electorală.

„Rezultatul alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025 este consecința unei ample campanii de manipulare a electoratului prin propagarea de informații false, trunchiate și inexacte, toate cu scopul de a favoriza doar 4 candidați din cei 11 validați”, afirmă Sebastian Popescu.

Citește și: Nicușor Dan a dat undă verde marșului LGBTQ exact în ajunul Rusaliilor, sfidând cu bună știință credința unei populații majoritar creștine

Contestația depusă de Sebastian Constantin Popescu urmează să fie analizată de judecătorii Curții Constituționale, care vor decide dacă există temeiuri suficiente pentru anularea rezultatului alegerilor prezidențiale. În paralel, dezbaterea publică privind corectitudinea procesului electoral se intensifică, punând în discuție nu doar legalitatea scrutinului, ci și încrederea cetățenilor în instituțiile statului și în valorile democratice.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa și:

Politică

Anamaria Gavrilă, președinta Partidului Ordinii și Tradiției (POT), a declarat că intenționează să o propună pe judecătoarea Lăcrămioara Axinte pentru un post de judecător...

Politică

Jurnalistul Ion Cristoiu a evidențiat într-o luare de poziție fermă importanța deciziei Curții de Apel Ploiești, subliniind că atât hotărârea, cât și motivarea acesteia...

Justitie

Fostul magistrat Cristi Danileț, cunoscut pentru poziții controversate în spațiul public – printre care celebra afirmație că „pedofilul nu este infractor” – revine cu...

Politică

O declarație transmisă public de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) arată poziția formațiunii politice în legătură cu hotărârea pronunțată de un magistrat al Curții...

Justitie

O nouă controversă politică și juridică ia amploare după ce Curtea de Apel Ploiești a anulat hotărârea Curții Constituționale prin care se anula turul...

Politică

Călin Georgescu, câștigătorul turului 1 al alegerilor prezidențiale din România, a lansat un avertisment vehement Curții Constituționale, după ce aceasta a decis anularea alegerilor...

Politică

Avocatul și europarlamentarul AUR, Gheorghe Piperea, a lansat acuzații grave la adresa Curții Constituționale a României (CCR), pe care o consideră responsabilă pentru încălcarea...

Actualitate

Decizia Curții Constituționale a României (CCR) de a anula primul tur al alegerilor prezidențiale a provocat un val intens de reacții, nu doar pe...