În urma unei cercetări realizate de Universitatea din New South Wales, luarea de selfie-uri este acum considerată o problemă legitimă de sănătate publică. Potrivit studiului publicat în Journal of Medical Internet Research în luna septembrie a acestui an, se pare că realizarea de selfie-uri nu este doar o preocupare trivială, ci ar putea reprezenta efectiv o amenințare la adresa sănătății publice.
Selfie-urile devin periculoase: Un studiu dezvăluie riscuri majore pentru sănătatea publică asociate cu fotografiile personale. Ce trebuie să știm și cum putem evita tragediile?
Recenzia a inclus date din multiple studii peer-review din SUA și Australia, începând cu anul 2011, și a evidențiat că selfie-urile au devenit periculoase într-o varietate de situații. Incidentele cele mai îngrijorătoare au fost asociate cu realizarea de fotografii în locații acvatice, inclusiv pe stânci și în zone pitorești.
Citește și: Revoluție în Lupta cu Obezitatea și Boala Hepatică: Medicamentul Minune Retatrutide Se Anunță Salvator
Potrivit foxnews.com, cercetarea a subliniat că utilizarea generală a smartphone-urilor și a aplicațiilor prezintă, în mod general, pericole. Cu toate acestea, patru din cele cinci studii peer-review au identificat căderile de la înălțimi datorate realizării de selfie-uri drept cea mai comună cauză de vătămare și deces.
Potrivit autorului principal al studiului, Sam Cornell, cercetător la Școala de Sănătate Publică din Sydney, a existat o surpriză în constatarea că femeile tinere sunt cel mai adesea implicate în accidente și decese legate de selfie-uri. Studiul a relevat că vârsta medie a victimelor raportate a fost de 22 de ani, în mare parte femei turiste.
De asemenea, s-a constatat că riscurile asociate cu selfie-urile variază în funcție de țară. În SUA și Australia, oamenii sunt adesea răniți sau mor în timp ce se află singuri, de obicei, în urma căderilor de pe stânci. În India, incidentele sunt mai frecvente în corpuri de apă și implică adesea grupuri de oameni.
În contextul acestor descoperiri alarmante, cercetătorii au ajuns la concluzia că fenomenul selfie-urilor reprezintă acum o „problemă de sănătate publică” și necesită un „răspuns de comunicare a riscurilor de sănătate publică”. Totuși, au atras atenția asupra faptului că eforturile actuale de reducere a riscului, cum ar fi „zonele fără selfie-uri”, barierele fizice și semnalizarea, nu au fost suficiente pentru a preveni accidentele.
De asemenea, studiul a subliniat nevoia de mesaje directe de siguranță către utilizatorii de social media pentru a crește conștientizarea asupra riscurilor asociate cu realizarea de selfie-uri. Dr. Marc Siegel, colaborator medical la Fox News și profesor la NYU Langone, a susținut această abordare, considerând accidentele asociate cu selfie-urile o „criză de sănătate publică” care implică nu numai costuri fizice, ci și costuri emoționale și psihologice.
Într-o notă de avertisment, autorul principal Sam Cornell a insistat asupra necesității unei responsabilități personale și conștientizării în rândul utilizatorilor de selfie-uri. El a subliniat, de asemenea, că o limitare semnificativă a studiilor actuale constă în dificultatea de a obține date complete și exacte despre decesele legate de selfie-uri, sugerând că acest aspect ar trebui să fie tratat cu mai multă seriozitate de către medicii legiști.