Furtuna Isha, ce a lovit în forță vestul Europei în zilele precedente, și-a făcut simțită prezența în România, aducând un ciclon polar și vreme severă în cea mai mare parte a țării. Cu toate că impactul s-a resimțit în multe regiuni, cele mai grave condiții au fost înregistrate în zona montană, unde vântul puternic și ninsoarea au creat haos și au pus la încercare rezistența locuitorilor și a autorităților, potrivit observatornews.ro.
România înfruntă iarna nemiloasă adusă de Furtuna Isha
La Rânca, una dintre cele mai populare stațiuni de schi din țară, Furtuna Isha și-a făcut simțită prezența cu toată intensitatea. Vântul a suflat cu viteze de peste 110 kilometri pe oră, spulberând zăpada într-un mod spectaculos, care a făcut aproape imposibilă orientarea în împrejurimi. Localnicii și turiștii curajoși au rămas în interiorul pensiunilor, pentru a se proteja de condițiile meteorologice extreme.
Reporterul Observator, Diana Speretoiu, aflat la fața locului, a relatat: „A bătut vântul atât de tare şi a adus atât de multă zăpadă pe carosabil încât în unele zone nici nu îţi dai seama unde e drumul. Iar drumarii au practic o muncă de Sisif. Tot ce îndepărtează de carosabil e adus la loc de viscol.”
Drumarul a adăugat: „Nu prea avem spor cu viscolul, dar trebuie să intervenim să desfacem drumul, să nu se blocheze mai rău.”
Meteorologii au emis o avertizare meteo pentru rafale de vânt puternice și viscol intens la munte, valabilă până mâine seară. Troiene imense de zăpadă au înghițit deja mașinile turiștilor, ceea ce a făcut ca deplasarea în această regiune să fie extrem de dificilă și periculoasă.
Reporterul Diana Speretoiu a precizat: „În zonele unde a viscolit puternic, aici la cota 1700, troienele ating şi doi metri. Rafalele au avut peste 100 de kilometri pe oră.”
Un turist aflat în mașină a mărturisit: „Mașina a fost scoasă de ieri pentru că de două zile viscolește și dacă nu o aveam scoasă rămâneam pe aici cu ea.”
Rafalele puternice au amplificat senzația de frig în întreaga regiune. La Vârful Omu, în Bucegi, temperatura a scăzut la minus 20 de grade Celsius, iar la Bâlea Lac, termometrele arătau minus 15 grade Celsius. Din cauza vântului puternic, instalațiile de transport pe cablu din masivul Postăvarul nu au funcționat, afectând turiștii care planificaseră să se bucure de schi.
În plus, vremea furioasă a anulat astăzi cea mai importantă competiție de schi alpin din Poiana Brașov, făcând ca activitățile sportive și de recreere să fie suspendate temporar în zona respectivă.
Cu toate acestea, vremea nu se va liniști prea curând. Furtuna Isha aduce un nou val de ninsori în România în această seară, iar meteorologii au emis avertizări pentru condiții meteorologice extreme. Diana Giurgiu, meteorolog la ANM, a explicat: „Așteptăm precipitații care vor fi sub formă de ninsoare la munte, predominant ninsoare pentru zona Maramureșului, Transilvaniei și partea de nord a Moldovei. Pentru partea de vest a teritoriului, pentru zonele joase vor predomina ploile.”
În ciuda acestei situații dificile, există o mică consolare: se așteaptă ca temperaturile să crească în weekend, însă nu cu mult. De duminică noaptea, vremea se va răci din nou, cu temperaturi ce pot ajunge până la minus 10 grade Celsius în depresiuni, lăsându-i pe locuitori să se pregătească pentru continuarea iernii aspre în România.
Ceumar
26 ianuarie 2024 at 22:29
E Februarie!