Într-o declarație care a stârnit controverse ample, miliardarul român Ion Țiriac a surprins opinia publică cu o serie de afirmații care par să îndepărteze și mai mult decalajul perceput între elita financiară și cetățeanul de rând. În timp ce mulți români se luptă să facă față dificultăților economice, Țiriac, în vârstă de 84 de ani, afirmă că nu a întâlnit niciodată persoane sărace și sugerează că bogăția nu ar trebui evaluată în termeni monetari.
Ion Țiriac despre percepția sărăciei: „Nu am văzut oameni săraci”
„Bogăția, sărăcia… Niște noțiuni pe care în ziua de astăzi nu prea le avem. Eu oameni săraci încă n-am văzut! Iar cei care nu pot să pună mâna pe-o mătură, aia e treaba lor!”, a declarat Țiriac, potrivit Realitatea PLUS, provocând reacții variate în rândul publicului. Această perspectivă vine în contrast evident cu realitatea zilnică a multor cetățeni care se confruntă cu provocări economice semnificative.
Citește și: Irinel Columbeanu, pe punctul de a fi evacuat din azil pentru dragostea cu o tânără de 26 de ani!
Pe lângă aceste declarații halucinante, fostul mare tenismen a mai adăugat un element surprinzător în narativă, afirmând recent că și-a donat întreaga avere. Cu toate acestea, se pare că această „donație” nu face decât să închidă un circuit financiar care îl avantajează direct, deoarece banii au fost transferați către fundația care îi poartă numele, Fundația Ion Țiriac.
Țiriac, care este recunoscut de Forbes ca fiind unul dintre miliardarii planetei cu o avere estimată la 2,1 miliarde de dolari, și-a consolidat statutul financiar imediat după Revoluția Română. A revenit în România și a obținut în chirie o vilă de prestigiu în cartierul Primăverii, iar ulterior, a concesionat și domeniul de vânătoare de la Balc de la Romsilva, unde a organizat partide de vânătoare care nu au fost lipsite de controverse.
Această dezvăluire, făcută de Realitatea PLUS, despre stilul de viață și percepțiile lui Ion Țiriac evidențiază discrepanța profundă dintre elitele financiare și majoritatea populației, într-un context în care inegalitățile economice continuă să fie o problemă acută atât în România, cât și în restul lumii.
Ecaterina
22 martie 2024 at 6:27
N-am știut că din mătură te poți îmbogăți! Oare „ingineriile”/ „escrocheriile” financiare tot… „mături” or fi reprezentând?
Probabil, Țiriac a dorit să spună că nu te poți înavuți dacă stai să visezi, dacă nu lupți permanent pentru a evolua, pentru a învăța și mai ales dacă te ferești de muncă. Numai că astfel de concepții n-au absolut nicio legătură cu… mătura.
Și totuși, oamenii cinstiți și muncitori NU vor alege niciodată să mintă, să fure, să-i înșele pe alții ori statul, să tâlhărească la drumul mare. N-ar mai putea merge în lume cu fruntea sus. Și nici n-ar putea deține tupeul și ipocrizia „marelui” tenismen. Ca o paranteză, acesta și-a făcut/sporit averile în România, nicidecum în Spania sau Germania unde probabil n-ar fi fost în stare să le înmulțească niciodată, ci a știut să profite de o țară aflată în declin, în care legea fie nu a fost aplicată fie nu a existat, pentru a intra într-un dubios clasament Forbes și a putea oferi acum „lecții” despre bogăție și… mături. Mda! Încă o dată se dovedește extrem de reală expresia, că-n viață nu poți cumpăra totul cu bani: nici bun-simț și nici modestie.