NASA a anunţat deschiderea aplicaţiilor pentru o oportunitate unică şi provocatoare: participarea la o simulare de un an a vieţii pe Marte, începând din primăvara anului 2025. Această iniţiativă, denumită „Mars Dune Alpha”, se va desfăşura la Houston, Texas, în cadrul Centrului Spaţial Johnson. Scopul este de a recrea cât mai fidel posibil condiţiile de pe Planeta Roşie, pentru a pregăti viitoarele misiuni cu echipaj uman pe Marte, transmite sâmbătă DPA, conform Agerpres.
NASA caută voluntari pentru o simulare de un an pe Marte în cadrul proiectului inovator ‘Mars Dune Alpha’
Simularea se va desfăşura într-o staţie de cercetare modelată după conceptul unei baze marţiene, acoperind o suprafaţă de 160 de metri pătraţi. Staţia va fi o construcţie modulară realizată prin tehnologia de imprimare 3D, oferind un cadru realist pentru experimentare şi studiu. Programul „CHAPEA”, din care face parte această simulare, îşi propune să exploreze şi să testeze diverse aspecte ale vieţii şi muncii pe Marte, de la administrarea resurselor limitate, gestionarea defecţiunilor echipamentelor, până la întârzierile comunicaţiilor şi adaptarea la medii ostile.
Cei patru voluntari selectaţi vor fi implicaţi într-o varietate de activităţi, precum ieşiri autonome pe suprafaţa simulată a planetei, operaţiuni cu roboţi, menţinerea habitatului şi cultivarea plantelor, toate menite să imite provocările unei adevărate misiuni pe Marte. Acest demers are ca scop nu doar testarea tehnologiilor şi strategiilor de supravieţuire, ci şi evaluarea impactului psihologic şi fizic asupra echipajului, în condiţii similare celor de pe Marte.
NASA caută voluntari motivaţi, cu vârste între 30 şi 55 de ani, care să aibă studii superioare în domeniul ştiinţelor naturale. Candidaţii ideali trebuie să fie sănătoşi, motivaţi, nefumători, şi să fie cetăţeni americani sau să dispună de viză de şedere permanentă în SUA. De asemenea, este esenţială fluenţa în limba engleză. Aplicaţiile sunt deschise până la data de 2 aprilie, oferind o oportunitate rară de a contribui la pregătirea viitoarelor explorări umane pe Marte.
Citește și: Descoperire Revoluționară: Oamenii de știință au găsit, pentru prima dată, molecule de apă pe asteroizi