Sâmbătă, 19 aprilie 2025, în jurul orei 14:35, Sfânta Lumină a pogorât la Mormântul Învierii Domnului din Ierusalim, în cadrul uneia dintre cele mai tainice și așteptate slujbe din întreaga lume ortodoxă. Evenimentul, care atrage în fiecare an mii de credincioși din toate colțurile lumii, a fost marcat de o manifestare profundă și rapidă a harului dumnezeiesc, spre uimirea și bucuria celor prezenți.
Momentul pogorârii a urmat rugăciunii speciale rostite de Patriarhul Ortodox Teofil al III-lea al Ierusalimului, în cadrul slujbei de Vecernie a Învierii, oficiată în Biserica Sfântului Mormânt. În acest an, Sfânta Lumină s-a arătat cu o deosebită repeziciune, în ceea ce credincioșii consideră o mărturie a iubirii și prezenței divine. Tradiția consemnează că uneori focul haric se coboară vizibil din înaltul bisericii, alteori izvorăște direct din lespedea pe care a fost așezat trupul Mântuitorului Hristos.
Potrivit Basilica.ro, aducerea Sfintei Lumini în România va avea loc în seara aceleiași zile, prin grija Arhimandritului Teofil Anăstăsoaie, Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte. Acesta va însoți flacăra de la Ierusalim până la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni, județul Ilfov, acolo unde va fi oferită delegaților eparhiilor din cadrul Patriarhiei Române.
Astfel, focul sfânt va fi dus în toate colțurile țării, ajungând în noaptea de Înviere în fiecare parohie ortodoxă din România, dar și în cele aflate pe teritoriul Republicii Moldova, oferind credincioșilor lumina care simbolizează biruința vieții asupra morții și a întunericului.
Citește și: Ce faci cu lumânarea de la Înviere? Greșeala gravă pe care o fac mulți români imediat după Paști
Această tradiție a fost instituită oficial în anul 2009 de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, fiind continuată neîntrerupt în fiecare an, ca un semn de comuniune cu Locurile Sfinte și de păstrare a legăturii vii cu taina Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.
