Avertisment de la meteorologi: Prognozele indică faptul că anul 2024 ar putea fi mult mai cald și mai provocator decât 2023, pregătindu-se să stabilească noi recorduri de temperatură și să amplifice criza climatică globală.
Înfruntând un viitor canicular: 2024 aduce noi provocări în lupta împotriva schimbărilor climatice
Chiar dacă anul anterior a fost un an caracterizat de recorduri de temperatură, meteorologii avertizează acum că 2024 ar putea fi mult mai canicular decât 2023, accentuând presiunea asupra comunității științifice și a liderilor lumii pentru a aborda schimbările climatice.
Potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA) din Statele Unite, există o probabilitate de una la trei ca anul 2024 să depășească 2023 în ceea ce privește temperaturile record. 2023 a fost deja înregistrat ca fiind cel mai călduros an din istorie, conform concluziilor Uniunii Europene și ale altor organizații științifice globale.
Citește și: Monica Tatoiu, dezvăluiri halucinante: „Eu am fost rea de muscă! Dar rea, rea! Mă culcam cu cine nimeream!
NOAA a confirmat aceste concluzii, precizând că temperatura medie globală în 2023 a fost cu 1,35 grade Celsius peste media preindustrială, făcând din acest an un punct de referință în creșterea temperaturilor globale. De asemenea, nivelul record de căldură stocat în straturile superioare ale oceanelor a contribuit la agravarea situației climatice.
Raportul anual al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) privind temperaturile globale a confirmat, de asemenea, că 2023 a fost „de departe” cel mai călduros an înregistrat vreodată. Temperatura medie globală în 2023 a depășit cu 1,45 grade Celsius nivelurile preindustriale (din perioada 1850-1900), iar aceste date au fost confirmate de observatorul european Copernicus într-un raport separat.
Acordul de la Paris privind schimbările climatice a stabilit ca obiectiv limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius, dar pare că acest obiectiv devine tot mai dificil de atins.
Recordul din 2023 a fost atribuit în mare parte schimbărilor climatice, generate de arderea combustibililor fosili, precum și de fenomenul climatic El Nino care a avut loc în prima parte a anului. El Nino este un eveniment natural care determină încălzirea apelor de suprafață din estul Oceanului Pacific și influențează temperaturile globale în mod semnificativ.
Celeste Saulo, șefa OMM, a avertizat că El Nino, care a avut un impact semnificativ în 2023, ar putea continua să influențeze temperaturile și în 2024, adăugând că „având în vedere că, în general, El Nino are cel mai mare impact asupra temperaturilor globale după atingerea apogelui său, 2024 ar putea fi chiar mai cald” decât anul precedent.
Prognozele arată că fenomenul El Nino ar putea persista cel puțin până în aprilie, crescând astfel șansele ca 2024 să fie un alt an cu temperaturi record.
Christopher Hewitt, șeful serviciilor climatice internaționale în cadrul OMM, a declarat că rămâne o întrebare deschisă și îngrijorătoare cu privire la evoluția temperaturilor în 2024. „Va fi mai cald decât în 2023? Nu știm încă”, a subliniat el.
NOAA a subliniat că există o șansă de una la trei ca 2024 să fie mai cald comparativ cu 2023, precizând, de asemenea, că există o probabilitate de 99% ca acest an să fie clasat printre cei cinci cei mai călduroși ani înregistrați vreodată.
Hewitt a adăugat că impactul fenomenului El Nino este cel mai puternic în emisfera nordică în timpul iernii, dar există incertitudini cu privire la evoluția sa ulterioară. Existența sa continuă poate duce la creșterea temperaturilor globale.
Există totuși speranța că, dacă El Nino trece într-o fază La Nina, care are tendința de a reduce temperaturile globale, anul 2024 ar putea să nu fie un alt record de căldură.
În prezent, emisfera sudică se află în perioada de vară, când fenomenul El Nino are cel mai mare impact, ceea ce a generat alerte pentru valuri de căldură, secetă și incendii în diverse părți ale lumii, inclusiv în Australia de Vest.
În Africa de Sud, autoritățile sunt îngrijorate de probabilitatea perioadelor secetoase în ianuarie și februarie, cu precipitații sub medie, ceea ce poate duce la crize alimentare majore pentru peste 20 de milioane de oameni, conform avertizării din partea Rețelei de sisteme de avertizare timpurie împotriva foametei (Fews Net).
Pentru Celeste Saulo, șefa OMM, schimbările climatice reprezintă „cea mai mare provocare cu care se confruntă omenirea”.
Un raport al OMM publicat în noiembrie a arătat că concentrațiile celor trei principale gaze cu efect de seră – dioxidul de carbon, metanul și protoxidul de azot – au continuat să crească în 2023, după ce în 2022 au atins niveluri record.
Saulo a subliniat cu fermitate că schimbările climatice sunt cauzate de activitățile umane și a cerut acțiuni imediate pentru reducerea drastică a emisiilor de gaze cu efect de seră și pentru accelerarea tranziției către sursele de energie regenerabilă.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a denunțat acțiunile umane care „pârjolesc Pământul” și a atras atenția că 2023 este doar un avertisment pentru ceea ce urmează dacă nu se iau măsuri urgente.
Citește și: ‘Apa Vie’ – Miracolul din Apuseni: Izvorul care Te Ajută să Crești în Înălțime Rapid
OMM a subliniat că fiecare deceniu începând cu anii 1980 a fost mai cald decât cel precedent și că cei mai călduroși nouă ani înregistrați au fost între 2015 și 2023.
De asemenea, temperatura medie pe o perioadă de zece ani, între 2014 și 2023, a fost cu 1,2 grade Celsius peste media din perioada preindustrială.
Cu toate acestea, chiar dacă temperatura medie de la suprafața Pământului va depăși 1,5 grade Celsius în 2024, acest lucru nu înseamnă că lumea nu a reușit să îndeplinească obiectivul din Acordul de la Paris de a limita încălzirea globală sub acest prag. Realizarea acestui obiectiv ar necesita mai mulți ani consecutivi cu temperaturi sub acest nivel de referință.
Vlad Tepes
13 ianuarie 2024 at 14:27
Sa-si avertizeze nevestele si plozii si sa ne lase pe noi in pace cu istericalele astea la ORDIN EXTERN !
Asta daca nu vor sa-i fugarim pe strada pina se izbesc de un stilp !