Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a emis un comunicat de presă alarmant luni, dezvăluind descoperirea bacteriei Salmonella într-o serie de produse din carne de pui disponibile în reţele de magazine cunoscute la nivel naţional. Printre locaţiile afectate se numără Penny Colentina, Penny Bucureştii Noi şi Metro Băneasa, cu menţiunea că loturile contaminate au fost deja retrase de pe piaţă pentru a preveni consumul uman.
Citește și: Tragedie în presa românească: A murit jurnalista Ana Maria Rebegia, la doar 46 de ani
Detaliile anchetei subliniază gravitatea situaţiei, cu probe contaminate descoperite în mai multe puncte de vânzare:
- În judeţul Vrancea, la Lidl Focşani, probele de organe de pui de la Agricola Internaţional SA au testat pozitiv pentru Salmonella Infantis.
- La depozitul Penny din Ştefăneştii de Jos, Ilfov, au fost identificate probe de pui şi organe de pui marca „Hanul Boieresc” (Vanbet SRL), infectate cu Salmonella Infantis şi Salmonella Enteritidis.
- Magazinele Penny din Colentina şi Bucureştii Noi, precum şi Metro Băneasa, au raportat de asemenea prezenţa Salmonella în produsele de pui marca „Hanul Boieresc” (Vanbet SRL) și „Coco Rico” (Aaylex SRL), respectiv carne de la Agricola Internaţional SRL.
ANPC subliniază că prezenţa Salmonella spp. face produsele neapte pentru consum, fiind necesară reţinerea şi retragerea lor. În plus, există protocoale stricte pentru produsele care nu au ajuns încă la retail, impunând tratamente termice specifice pentru eliminarea bacteriei, urmate de controale microbiologice riguroase.
Această descoperire reiterează importanţa aderării la standardele europene şi naţionale de siguranţă alimentară, subliniind riscurile pe care le prezintă Salmonella spp. pentru sănătatea publică. În răspuns, ANPC a aplicat amenzi în valoare de peste 45.000 lei și a suspendat vânzarea loturilor afectate, evidenţiind măsurile corective necesare conform legislaţiei specifice.
Incidentul pune în lumină eforturile continue ale autorităţilor de a asigura siguranţa alimentară şi de a proteja consumatorii împotriva riscurilor asociate cu consumul de alimente contaminate. De asemenea, reaminteşte producătorilor și retailerilor despre responsabilităţile lor în ceea ce priveşte oferirea de produse sigure şi conformitatea cu legislaţia în vigoare.