Un focar de tuberculoză a fost identificat recent de medicii de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași la o unitate privată de învățământ preuniversitar dintr-o localitate de lângă municipiul reședință. Conform declarațiilor oficiale, ancheta epidemiologică este în plină desfășurare, cu scopul de a identifica și reduce focarul de infecție, relatează stirileprotv.ro.
„În legătură cu focarul de tuberculoză identificat de Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași la o unitate de învățământ în regim privat din Iași, din datele oferite de coordonatorul județean al Programului Național de Prevenire, Supravegherea și Control al Tuberculozei, transmitem că ancheta epidemiologică este în plină desfășurare și, împreună cu partenerii noștri de la Direcția de Sănătate Publică Iași, colegii din Dispensarul TBC depun toate eforturile pentru a identifica și reduce focarul de infecție”, a declarat, joi, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Iași, dr. Radu Crișan Dabija.
Răspândirea Tuberculozei și Măsuri de Prevenire
Dr. Radu Crișan Dabija a explicat că tuberculoza este o boală contagioasă care se transmite pe cale respiratorie, prin secrețiile rezultate din tusea persoanei bolnave care sunt aerosolizate în spații închise sau insuficient ventilate. „Pentru prevenirea infecției este necesar ca orice persoană care are simptome respiratorii, precum tuse, secreții nazale sau strănut, să poarte o mască de protecție atunci când este în prezența altor persoane, mai ales a copiilor, să meargă la medicul pneumolog și să se investigheze imediat ce aceste simptome apar”, a subliniat managerul spitalului.
De asemenea, igiena mâinilor și a încăperilor, aerisirea frecventă și evitarea aglomerării încăperilor sunt măsuri esențiale în reducerea riscului de infecție. Tuberculoza rămâne una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică din România, iar rolul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie este crucial în această luptă.
Rolul Educației Sanitare
„Educația sanitară rămâne una dintre cele mai importante coordonate pentru a preveni pe viitor aceste situații: vaccinarea BCG, controlul simptomelor și consulturile preventive – acțiuni banale de medicină preventivă care nu primesc atenția suficientă de care ar avea nevoie în societatea noastră”, a adăugat dr. Radu Crișan Dabija. Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, prin specificul său și având în componență Dispensarul TBC, este singura unitate de profil care dispune de metodele și pregătirea necesară pentru a lupta cu această patologie.
Ancheta epidemiologică continuă, iar autoritățile îndeamnă la respectarea strictă a măsurilor de prevenție și la consultarea medicală promptă în cazul apariției simptomelor respiratorii. Populația este încurajată să fie vigilentă și să coopereze cu autoritățile sanitare pentru a limita răspândirea bolii.
Ecaterina
20 iunie 2024 at 19:30
Câtă ipocrizie în declarațiile medicului Dabija! Fraților, tuberculoza reprezintă boala sărăciei!!! Ăsta-i adevărul! Ceaușescu, așa cum a fost el, a eradicat-o. Ca și sifilisul, de altfel. Nu-i greu să calculăm cu câți zeci de ani am regresat.