România se pregătește pentru o schimbare drastică a vremii, pe măsură ce furtuna Ashley își face simțită prezența pe teritoriul țării. Un val de aer polar va însoți această furtună, provocând o scădere bruscă a temperaturilor, care vor coborî cu până la 15 grade într-o singură zi. Conform Elenei Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în următoarele zile ne putem aștepta la ploi torențiale și vânturi puternice, iar aceste fenomene vor afecta majoritatea regiunilor din țară. În plus, situația pe Autostrada Soarelui ar putea deveni critică, aceasta riscând să fie inundată de apele Dunării, care se află în creștere accelerată.
Furtuna Ashley va aduce temperaturi scăzute și riscul de inundații pe Autostrada Soarelui din cauza creșterii debitului Dunării
Elena Mateescu a avertizat că duminică vom asista la o răcire semnificativă pe întreg teritoriul României. Temperaturile maxime vor oscila între 15 și 22 de grade, ceea ce reprezintă o scădere cu peste 10-15 grade în multe regiuni. De asemenea, aceasta a subliniat faptul că răcirea va fi însoțită de fenomene severe de instabilitate atmosferică în vest, nord-vest și centru, cu ploi abundente și vijelii puternice. „Duminică, vom observa o răcire semnificativă la scara întregii țări, valorile maxime fiind de 15-22 de grade, o scădere cu mai mult de 10-15 grade în bună parte din țară. Răcirea vine la pachet și cu fenomene de instabilitate atmosferică în vest, nord-vest, parțial în centru, cu fenomene de instabilitate, ploi și vijelii”, a declarat Elena Mateescu la Realitatea PLUS. Aceasta a mai adăugat că, în cursul zilei de duminică și în noaptea de duminică spre luni, se vor înregistra cantități mari de precipitații în special în regiunile Oltenia și Muntenia, cu acumulări de până la 80-100 l/mp.
De asemenea, Mateescu a atras atenția asupra riscului ridicat de viituri în bazinele hidrografice Jiu, Olt și Argeș-Vedea. Aceste viituri ar putea duce la creșteri importante ale debitului Dunării, care ar atinge valori maxime de până la 9500 mc/secundă pe sectorul românesc. „Pot să aducă un aport suplimentar în Dunăre, debitele maxime pe sectorul românesc atingând valori de 9000-9500 mc/secundă”, a mai spus directorul ANM.
O altă problemă majoră care se conturează în următoarele zile este legată de inundațiile provocate de Dunăre. Specialiștii de la Apele Române avertizează că, în cazul în care debitul Dunării va depăși 15.000 mc/secundă, există riscul ca digul de la Borcea să cedeze, ceea ce ar duce la inundarea Autostrăzii Soarelui. Aceeași situație critică este valabilă și pentru județele Teleorman, Giurgiu și Dolj, unde digurile slăbite pun în pericol mai multe localități. În județul Giurgiu, de exemplu, digul care protejează localitatea Prundu a fost ros de viezuri, în timp ce în Teleorman, la Islaz, există deja două găuri în digul care protejează zona.
Citește și: O tânără de 33 de ani din Timișoara s-a sinucis după ce a fost presată de angajator să revină la birou
Debitul Dunării crește constant, iar viitura este așteptată să atingă apogeul pe 1 octombrie, când se preconizează un debit de 8000 mc/secundă, de două ori mai mare decât normalul acestei perioade. În acest context, lipsa de investiții în infrastructura de apărare împotriva inundațiilor devine din ce în ce mai evidentă, cu diguri care nu mai pot face față unor debite ridicate, așa cum este cazul celui de pe brațul Borcea.