Specialiștii trag un semnal de alarmă privind creșterea „alarmantă” a problemelor de sănătate mintală în rândul tinerilor, atribuită provocărilor „fără precedent” cu care aceștia se confruntă. Locurile de muncă nesigure, criza climatică și influența rețelelor de socializare contribuie la un declin „periculos” al sănătății mintale, potrivit unui raport recent. Comisia de psihiatrie The Lancet, citată de The Guardian, subliniază necesitatea urgentă de a aborda acești factori și de a îmbunătăți tratamentele pentru a preveni creșterea alarmantă a deceselor premature și a dizabilităților, care s-au accentuat în ultimele două decenii.
Citește și: Creștere alarmantă a numărului de morți prin AVC după pandemie: cele mai multe cazuri din ultimii 20 de ani
Publicată miercuri, 14 august, lucrarea este condusă de prof. psihiatru Patrick McGorry, director executiv al Centrului de Excelență Orygen din Australia în domeniul sănătății mintale a tinerilor. Acesta a declarat că „aceasta este cea mai gravă problemă de sănătate publică pe care o avem”. McGorry a subliniat că, dacă deteriorarea rapidă a sănătății ar avea loc în alte domenii, precum diabetul sau cancerul, guvernele ar lua măsuri drastice.
Raportul relevă că bolile mintale reprezintă cel puțin 45% din povara globală a bolilor în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 10 și 24 de ani, dar doar 2% din bugetele globale pentru sănătate sunt alocate asistenței medicale mintale. Chiar și în cele mai bogate țări, nevoile sunt abordate doar parțial. McGorry a evidențiat „ambivalența pe care societatea o manifestă adesea față de tineri și față de nevoile lor”.
Printre factorii de stres menționați în raport se numără impactul negativ pe care rețelele de socializare, cum ar fi TikTok, îl au asupra imaginii corporale a tinerelor. De asemenea, se subliniază faptul că prețul mediu al unei case depășește de câteva ori salariul mediu anual în multe țări, iar polarizarea politică amplificată de platformele digitale contribuie la izolarea tinerilor.
Prof. McGorry a criticat lipsa de reglementare a platformelor digitale, subliniind că „nu tinerii sunt problema, ci mediul online ar trebui să fie un loc sigur pentru ei”. Li, o tânără de 23 de ani, care consiliază Orygen, a relatat cum expunerea la pornografie online la vârsta de 12 ani i-a afectat negativ stima de sine și imaginea corporală.
Raportul comisiei, la care au contribuit psihiatri, psihologi, cercetători și tineri, evidențiază faptul că tinerii sunt cei mai mari utilizatori ai internetului, ceea ce poate dăuna sănătății lor mintale. O analiză condusă de King’s College din Londra subliniază că multe dintre dovezile raportului provin din țări cu venituri ridicate, deși 90% dintre copii și adolescenți trăiesc în țări cu venituri mici și medii, unde povara bolilor mintale este cea mai mare.
În aceste țări, nevoile nesatisfăcute de servicii de sănătate mintală pot atinge aproape 100%, conform purtătorului de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății, Carla Drysdale. Cu toate acestea, Drysdale subliniază că toate țările, indiferent de resurse, pot îmbunătăți prevenirea și îngrijirea sănătății mintale pentru tineri.
Sinuciderea este principală cauză de deces în rândul persoanelor cu vârste între 15 și 44 de ani în Australia, între 15 și 19 ani în Noua Zeelandă și între 15 și 39 de ani în India. Dr. Paul Denborough, un psihiatru pentru copii și tineri care nu a fost implicat în raport, a descris lucrarea Lancet ca fiind „exactă”, subliniind că o societate cu inegalități și marginalizare este foarte distructivă.
Denborough a accentuat importanța recunoașterii multiplelor factori de stres cu care se confruntă tinerii și necesitatea de a aborda cauzele profunde ale suferinței, în loc de a eticheta automat tinerii cu o boală mintală. „Inegalitatea, lipsa locuințelor accesibile, locurile de muncă nesigure și politicile care le determină sunt adesea cauza principală”, a concluzionat el.