Connect with us

Hi, what are you looking for?

Meteo

Alertă Globală: Pentru prima dată, planeta noastră a depășit pragul critic de 1,5°C de încălzire pe parcursul a 12 luni consecutive

Foto: change-climate.com

După căldura record din 2023, anul 2024 nu începe bine pentru planeta noastră. Datele recente publicate de observatorul european Copernicus arată că niciodată o lună ianuarie nu a fost atât de caldă, și pentru prima dată, planeta a depășit pragul critic de 1,5°C de încălzire pe parcursul a 12 luni consecutive față de era preindustrială.

Advertisement

Alarma mondială: Semnale îngrijorătoare ale încălzirii globale în 2024

Între februarie 2023 și ianuarie 2024, temperatura aerului la suprafața globului a fost cu 1,52°C mai mare decât în perioada 1850-1900, conform datelor furnizate de observatorul european Copernicus.

Advertisement

Richard Betts, director al studiilor de impact climatic la National Met Office din Marea Britanie, subliniază că depășirea acestui prag nu înseamnă neapărat că am depășit definitiv limita de 1,5°C stabilită la Paris în 2015 pentru a încerca să limităm încălzirea globală și consecințele acesteia. Totuși, este un semnal alarmant al schimbărilor profunde pe care le-am indus deja la nivelul climei globale, iar adaptarea la aceste schimbări devine din ce în ce mai urgentă.

Citește și: Manelistul Florin Salam, ridicat cu mandat de poliție pentru înșelăciune

Specialiști de marcă în domeniul schimbărilor climatice, precum Brian Hoskins de la Institutul Grantham pentru Schimbări Climatice de la Imperial College din Londra și Johan Rockstrom de la Institutul Potsdam pentru cercetarea impactului climatic (PIK), au emis avertismente puternice cu privire la urgența acțiunilor necesare pentru a limita schimbările climatice.

Clima globală s-a încălzit deja cu aproximativ 1,2°C față de perioada preindustrială, iar la rata actuală a emisiilor, prognozele IPCC arată că pragul critic de 1,5°C ar putea fi atins în medie până în 2030-2035.

Ianuarie 2024 a fost înregistrată ca cea mai caldă lună ianuarie de la începutul măsurătorilor. Cu o temperatură medie de 13,14°C, aceasta a depășit cu 0,12°C recordul anterior stabilit în ianuarie 2020 și cu 0,70°C peste normalul perioadei 1991-2020. Comparativ cu era preindustrială, este cu 1,660°C mai caldă.

Recordul de căldură înregistrat în luna ianuarie a fost însoțit de fenomene extreme, precum un val de căldură în America de Sud, care a dus la temperaturi record și incendii devastatoare în Columbia și Chile, soldate cu zeci de morți în regiunea Valparaiso.

În ciuda unor perioade reci și a unor ploi abundente în unele regiuni, temperaturi excepțional de blânde au fost consemnate în Spania, sudul Franței, precum și în alte părți ale lumii, inclusiv Statele Unite, Canada, Africa, Orientul Mijlociu și Asia Centrală.

Temperaturile record înregistrate la suprafața oceanelor adaugă o altă dimensiune îngrijorătoare acestor date. Cu o temperatură medie de 20,97°C în ianuarie, suprafața oceanelor se clasează pe locul doi ca cea mai caldă lună, fiind la doar 0,01°C sub recordul anterior stabilit în august 2023 (20,98°C).

Această creștere alarmantă a temperaturilor are loc într-un moment în care fenomenul climatic El Nino încetinește în Pacificul ecuatorial, ceea ce ar fi trebuit să ajute la scăderea temperaturilor.

Samantha Burgess, șefa adjunctă a serviciului Copernicus pentru schimbări climatice (C3S), subliniază că este necesară o reducere rapidă a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru a opri creșterea temperaturilor globale.

La mijlocul lunii ianuarie, Organizația Meteorologică Mondială și Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a SUA (NOAA) au avertizat că anul 2024 ar putea bate recordul pentru cel mai cald an înregistrat vreodată. Există un risc de unu din trei ca anul 2024 să fie mai cald decât 2023, iar probabilitatea ca acesta să se numere printre cei mai călduroși cinci ani din istorie este de 99%.

Citește și: Alertă Alimentară: Un produs de la LIDL, consuAmat frecvent de români, RETRAS DE URGENȚĂ de la raft. Risc mare de îmbolnăvire!

Cu toate acestea, Johan Rockstrom subliniază că există și posibilitatea ca, la sfârșitul acestui „al treilea super eveniment El Nino”, întărit de activitatea umană, temperaturile să scadă din nou, așa cum s-a întâmplat în 2016 și 1998. Aceasta nu ar trebui să diminueze însă îngrijorările legate de tendința generală de încălzire globală și impactul pe termen lung al schimbărilor climatice.

Advertisement

Exemplu HTML cu Link

Urmărește-ne pe: Telegram | Google News


Apasă și comentează

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Advertisement

Te-ar putea interesa și:

Meteo

Hidrologii au emis miercuri o avertizare cod galben de inundații, valabilă până joi în 22 de județe din țară, anunță Mediafax. Avertizarea intră în...

Actualitate

Marți după-amiază, un incendiu de vegetație a izbucnit la marginea Bucureștiului, în zona Popești-Leordeni, pe Șoseaua Olteniței. ISUBIF a anunțat că incendiul se manifestă...

Știință

În ionosfera Pământului, situată între 48 și 965 de kilometri deasupra solului, au fost identificate forme neobișnuite care ar putea revoluționa prognozele meteorologice spațiale...

Știință

Joi, Terra a fost martora trecerii unui asteroid uriaș, cunoscut sub numele de 2011 UL21, care s-a apropiat la doar 6,6 milioane de kilometri...

Meteo

Următoarele patru săptămâni se anunță mai calde decât de obicei în România, potrivit prognozei meteo pentru luna iulie. Temperaturile vor depăși mediile normale în...

Știință

În dimineața zilei de marți, 25 iunie 2024, China a realizat o performanță extraordinară în explorarea spațială, aducând pe Pământ primele mostre de material...

Meteo

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă dimineața, un cod roșu de caniculă care vizează partea de sud a țării, valabil pentru zilele...

Știință

În ultimii 14 ani, o schimbare neașteptată a fost observată în mișcarea nucleului intern al Pământului, fenomen care ar putea avea implicații subtile, dar...