Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate

Alertă în România: 60 de cazuri de intoxicație la copii cu substanțe de uz veterinar. Starea unei fete de 10 ani este „extrem de gravă”

Imagine cu rol ilustrativ / Foto: observatornews.ro

Dr. Mihai Gafencu, de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara, a declarat că starea fetiţei de 10 ani din Caraş-Severin, adusă la spital după ce mama sa a folosit o substanţă toxică de uz veterinar în locuinţă și pentru a o spăla, este extrem de gravă. Conform medicului, fetiţa este în comă profundă, cu episoade convulsive severe, probabil cauzate de intoxicația cu organofosforice.

Advertisement

„Starea fetei este de o gravitate majoră, este în continuare în comă, într-o comă destul de aprofundată. Noi avem o scală, este un Glasgow Scale Coma 3, iar îmbunătăţire pare-se că nu prea se produce pentru că s-au adăugat nişte episoade convulsive, ca urmare, cel mai probabil, a intoxicaţiei din categoria aceasta a organofosforicelor”, a explicat dr. Gafencu pentru news.ro.

Advertisement

Cazurile de intoxicație în creștere alarmantă

Medicul a menționat că, de la începutul anului, s-au înregistrat 60 de cazuri de copii spălaţi cu insecticide. El subliniază că este pentru prima dată în ultimii 15-20 de ani când se confruntă cu astfel de cazuri de intoxicație cu substanțe de uz veterinar. În trecut, astfel de incidente erau rare datorită succesului campaniilor de interzicere a acestor substanțe.

Citește și: Află cum poți primi 2.000 de lei de la stat fără să îi returnezi: Tot ce trebuie să știi despre Programul Materna!

„Ceea ce trebuie să reţinem este că, din păcate, substanţele acestea văd că fac din nou victime, după cam 15-20 de ani în care succesul iniţiativelor din ţară care au interzis acest grup mare de insecticide a dat roade. Acum ceva se întâmplă, sau oamenii încep să aibă iniţiative din cauza, să mă scuze părinţii, prostiei.”

Lipsa accesului la istoricul medical al copiilor

Un aspect critic semnalat de dr. Gafencu este lipsa accesului la istoricul medical al multor copii din mediul rural, din cauza lipsei medicilor de familie în aceste zone. Acest lucru complică semnificativ tratamentul adecvat al pacienților.

„Probabil fata avea ceva la bază, adică boli preexistente şi trebuie să spun şi acest lucru care mă îngrijorează extrem – este al doilea sau al treilea caz din ultimele două săptămâni în care nu am acces la datele de istoric medical. Medicii de familie încep să nu îşi mai dorească să lucreze pe la sate, de bune perioade, de un deceniu cel puţin, nu mai există un reper.”

Importanța informării corecte a populației

Dr. Gafencu subliniază necesitatea ca mesajele corecte de informare să ajungă la oameni, pentru a preveni astfel de incidente tragice. El îndeamnă populația să ceară sfatul specialiștilor, fie ei farmaciști, medici de familie sau asistenți comunitari, atunci când au nevoie de soluții pentru probleme precum puricii, păduchii sau scabia.

„Farmacistul, medicul de familie sau asistentul comunitar din mediul rural pot da informaţiile necesare, astfel încât să nu se mai ajungă la astfel de cazuri foarte grave, cu condiţia ca aceste informaţii să fie cerute de oameni.”

Citește și: Iulian Capsali denunță jocurile de culise ale puterii: „România a devenit un pașalâc care nu are doar un centru de putere, ci mai multe”

În concluzie, dr. Gafencu atrage atenţia asupra pericolelor grave ale utilizării necorespunzătoare a substanţelor de uz veterinar şi face apel la responsabilitatea părinților și comunității medicale de a educa și informa corect populația pentru a preveni astfel de tragedii.

Advertisement

Exemplu HTML cu Link

Urmărește-ne pe: Telegram | Google News


Apasă și comentează

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Advertisement

Te-ar putea interesa și:

Meteo

Hidrologii au emis miercuri o avertizare cod galben de inundații, valabilă până joi în 22 de județe din țară, anunță Mediafax. Avertizarea intră în...

Actualitate

Marți după-amiază, un incendiu de vegetație a izbucnit la marginea Bucureștiului, în zona Popești-Leordeni, pe Șoseaua Olteniței. ISUBIF a anunțat că incendiul se manifestă...

Fără categorie

Medicul Monica Pop trage un semnal de alarmă cu privire la dieta cu apă, afirmând că această metodă de slăbire este extrem de periculoasă...

Actualitate

Luni, în județul Bacău, un autocar în care se aflau 51 de copii și trei adulți a fost implicat într-un accident rutier grav. Incidentul...

Meteo

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă dimineața, un cod roșu de caniculă care vizează partea de sud a țării, valabil pentru zilele...

Sănătate

Profesorul universitar și neurochirurg Vlad Ciurea avertizează că temperaturile ridicate ale verii pot afecta negativ funcționarea creierului, generând nu doar oboseală, ci și o...

Actualitate

Comunitatea medicală și pacienții din Buzău sunt în doliu după vestea tristă a morții medicului Rodica Sârbu, care a coordonat activitatea cabinetului de Endocrinologie...

Actualitate

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a lansat critici vehemente la adresa presei pentru lipsa de reacție în cazul unui incident petrecut...