Dr. Mihai Gafencu, de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara, a declarat că starea fetiţei de 10 ani din Caraş-Severin, adusă la spital după ce mama sa a folosit o substanţă toxică de uz veterinar în locuinţă și pentru a o spăla, este extrem de gravă. Conform medicului, fetiţa este în comă profundă, cu episoade convulsive severe, probabil cauzate de intoxicația cu organofosforice.
„Starea fetei este de o gravitate majoră, este în continuare în comă, într-o comă destul de aprofundată. Noi avem o scală, este un Glasgow Scale Coma 3, iar îmbunătăţire pare-se că nu prea se produce pentru că s-au adăugat nişte episoade convulsive, ca urmare, cel mai probabil, a intoxicaţiei din categoria aceasta a organofosforicelor”, a explicat dr. Gafencu pentru news.ro.
Cazurile de intoxicație în creștere alarmantă
Medicul a menționat că, de la începutul anului, s-au înregistrat 60 de cazuri de copii spălaţi cu insecticide. El subliniază că este pentru prima dată în ultimii 15-20 de ani când se confruntă cu astfel de cazuri de intoxicație cu substanțe de uz veterinar. În trecut, astfel de incidente erau rare datorită succesului campaniilor de interzicere a acestor substanțe.
„Ceea ce trebuie să reţinem este că, din păcate, substanţele acestea văd că fac din nou victime, după cam 15-20 de ani în care succesul iniţiativelor din ţară care au interzis acest grup mare de insecticide a dat roade. Acum ceva se întâmplă, sau oamenii încep să aibă iniţiative din cauza, să mă scuze părinţii, prostiei.”
Lipsa accesului la istoricul medical al copiilor
Un aspect critic semnalat de dr. Gafencu este lipsa accesului la istoricul medical al multor copii din mediul rural, din cauza lipsei medicilor de familie în aceste zone. Acest lucru complică semnificativ tratamentul adecvat al pacienților.
„Probabil fata avea ceva la bază, adică boli preexistente şi trebuie să spun şi acest lucru care mă îngrijorează extrem – este al doilea sau al treilea caz din ultimele două săptămâni în care nu am acces la datele de istoric medical. Medicii de familie încep să nu îşi mai dorească să lucreze pe la sate, de bune perioade, de un deceniu cel puţin, nu mai există un reper.”
Importanța informării corecte a populației
Dr. Gafencu subliniază necesitatea ca mesajele corecte de informare să ajungă la oameni, pentru a preveni astfel de incidente tragice. El îndeamnă populația să ceară sfatul specialiștilor, fie ei farmaciști, medici de familie sau asistenți comunitari, atunci când au nevoie de soluții pentru probleme precum puricii, păduchii sau scabia.
„Farmacistul, medicul de familie sau asistentul comunitar din mediul rural pot da informaţiile necesare, astfel încât să nu se mai ajungă la astfel de cazuri foarte grave, cu condiţia ca aceste informaţii să fie cerute de oameni.”
În concluzie, dr. Gafencu atrage atenţia asupra pericolelor grave ale utilizării necorespunzătoare a substanţelor de uz veterinar şi face apel la responsabilitatea părinților și comunității medicale de a educa și informa corect populația pentru a preveni astfel de tragedii.