Furtunile violente generate de un nou ciclon venit dinspre Marea Mediterană au provocat un val de avertizări meteo în mai multe state europene, unde autoritățile au emis coduri roșii și portocalii din cauza intensității fenomenelor meteo extreme. În România, deși impactul este mai puțin sever comparativ cu alte regiuni, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat un cod galben de vreme severă, în special pentru zonele sudice și sud-estice ale țării. Meteorologii au prognozat ploi torențiale și intensificări semnificative ale vântului, condiții care ar putea afecta mobilitatea și infrastructura în aceste regiuni.
Furtuni violente generate de un nou ciclon afectează Europa: România se confruntă cu avertizări de cod galben pentru ploi și rafale de vânt
Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare Cod galben pentru intensificări ale vântului, care va fi valabilă în data de 20 septembrie, între orele 10:00 și 23:00. Avertizarea include regiunile Dobrogea, jumătatea estică a Munteniei și sudul Banatului, unde vântul ar putea atinge viteze de 50-55 km/h, iar în unele zone, rafalele ar putea depăși temporar 60-65 km/h. „În intervalul menționat, în Dobrogea, în jumătatea estică a Munteniei și în sudul Banatului vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală de 50….55 km/h și temporar 60…65 km/h. Local și temporar vor fi intensificări ale vântului și în zona montană”, au declarat meteorologii, subliniind că vremea va rămâne instabilă pe parcursul zilei de vineri.
De asemenea, un alt cod galben pentru precipitații abundente și intensificări ale vântului este în vigoare până vineri seara, afectând în principal regiunile sudice, estice și sud-estice ale României. Între 19 septembrie, ora 21:00, și 20 septembrie, ora 18:00, litoralul, inclusiv județele Constanța și Tulcea, va fi sub atenționare Cod galben, meteorologii preconizând vânturi cu rafale de până la 65 km/h și precipitații semnificative.
În Capitală, pe data de 20 septembrie, vântul va sufla cu intensificări de 50-55 km/h, iar cerul va fi temporar noros, însă temperaturile vor rămâne în limite normale pentru această perioadă, cu o maximă de aproximativ 24 de grade. În zonele deja afectate din sudul și centrul Moldovei, ploile vor continua, iar meteorologii au avertizat că ar putea fi averse torențiale, cu cantități de apă de până la 25 l/mp în unele regiuni. „Ploile vor continua în zonele deja cu probleme în partea de sud și de centru a Moldovei. La momentul acesta și în orele următoare vom avea sisteme noroase, averse care pot fi și torențiale și în consecință mai pot lăsa cantități de apă”, a explicat Alina Șerban, meteorolog ANM, conform Antena 3.
În sudul Moldovei, estul Munteniei și Dobrogea, vântul se va intensifica pe măsură ce ziua progresează, iar la noapte și pe litoral, rafalele vor depăși 60 km/h. În județul Constanța, ploile vor aduce cantități importante de apă, estimându-se acumulări de 20-30 l/mp în unele zone. „În Muntenia, cu totul izolat, pot fi însoțite de descărcări electrice, în condițiile în care vorbim și de intensificări ale vântului în această după-amiază și spre seară”, a adăugat meteorologul Alina Șerban.
Citește și: NASA vrea să bombardeze solul lunar cu ‘gloanțe’ speciale. Ce urmărește prin această operațiune?
În contextul ciclonului care a lovit anterior România, ciclonul Boris, mai multe județe au fost grav afectate de inundații, inclusiv Galați, Vaslui, Iași și Timiș. Apele revărsate au distrus numeroase locuințe, provocând pierderi de vieți omenești. Din păcate, șapte persoane au decedat în urma acestor fenomene extreme, accentuând nevoia de măsuri urgente pentru a combate efectele tot mai frecvente ale schimbărilor climatice.