Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat inițierea unui proiect de lege care urmărește înăsprirea pedepselor pentru agresiunile împotriva copiilor. Acest proiect de lege, semnat alături de președintele Partidului Național Liberal (PNL), Nicolae Ionel Ciucă, și de colegul său, Andronache Gabriel, are drept scop descurajarea faptelor de violență față de minori și asigurarea unui mediu sigur și liniștit pentru aceștia.
Ministrul Justiției anunță înăsprirea pedepselor pentru agresiunile împotriva copiilor printr-un nou proiect de lege
„Cei care ar trebui să le poarte de grijă și nu o fac trebuie să știe ce riscă,” a declarat Alina Gorghiu. „Copiii noștri au dreptul la un viitor liniștit, un mediu sigur. Prin noul proiect de lege semnat alături de președintele PNL, Nicolae Ionel Ciucă, și de colegul meu, Andronache Gabriel, descurajăm faptele de agresiune față de copii. Pentru o copilărie fără violență! Cei care ar trebui să le poarte de grijă și nu o fac trebuie să știe ce riscă,” a scris ministrul pe pagina sa de Facebook miercuri.
Proiectul de lege prevede creșterea limitelor de pedeapsă pentru rele tratamente aplicate minorului. În prezent, aceste limite sunt cuprinse între 3 și 7 ani de închisoare, însă noua inițiativă propune majorarea acestora la 5-10 ani. „Copiii noștri merită protecție și siguranță, iar cei care îi abuzează trebuie să fie conștienți de consecințele grave ale acțiunilor lor,” a adăugat ministrul.
În anul 2023, au fost înregistrate aproximativ 1700 de dosare în care se efectuau cercetări pentru rele tratamente aplicate minorilor. Această statistică subliniază necesitatea stringentă a unor măsuri legislative mai severe pentru a proteja copiii de abuzuri.
Un alt aspect important al proiectului de lege este introducerea unei agravante pentru cazurile în care minorul este pus în pericol de către un părinte sau un tutore care a consumat droguri. În astfel de situații, pedeapsa propusă este de 7 până la 12 ani de închisoare. „Aceștia pot primi o pedeapsă de la 7 la 12 ani închisoare pentru infracțiunea de rele tratamente,” a explicat Alina Gorghiu.
Prin această inițiativă legislativă, Ministerul Justiției dorește să transmită un mesaj clar: protecția copiilor este o prioritate, iar cei care abuzează de vulnerabilitatea acestora vor fi sancționați aspru. Proiectul de lege urmează să fie dezbătut în Parlament, iar Guvernul speră ca acesta să fie adoptat în cel mai scurt timp posibil pentru a putea oferi un cadru legal mai robust pentru protecția minorilor.