Connect with us

Hi, what are you looking for?

Spiritualitate

„Am cunoscut iadul pe pământ” Un fost instructor de Yoga a găsit Adevărul în Ortodoxie: Mărturia cutremurătoare a lui Mircea Vlad

Foto credit: Youtube.com / Mircea Vlad (captură de ecran) via basilica.ro

Într-o lume din ce în ce mai fragmentată, unde oamenii sunt atrași de multiple ideologii și practici spirituale, Mircea Vlad, fost instructor de yoga și organizator de retreat-uri spirituale, a decis să își facă publică mărturia despre drumul său neobișnuit de la New Age la Ortodoxie. Într-un videoclip recent postat pe YouTube, intitulat sugestiv „M-am întors Acasă”, Mircea dezvăluie călătoria sa complexă, presărată cu dileme, suferințe și revelații, care l-au adus înapoi la credința ortodoxă, de care se îndepărtase în adolescență, relatează basilica.ro.

Citește și: Numărul convertirilor la Ortodoxie a crescut semnificativ în SUA și Europa după pandemie: cifre record în 2022-2023!

Un tânăr între două lumi: Îndepărtarea de ortodoxie și începutul căutărilor spirituale

Mircea Vlad a crescut într-o familie ortodoxă, participând la slujbele bisericii încă din copilărie. Pentru el, biserica era un loc familiar, impregnat de ritualuri și învățături tradiționale. Totuși, la vârsta de 15 ani, o schimbare majoră s-a produs în viața lui. „După vârsta de 15 ani, s-a petrecut ceva care m-a trimis într-o zonă duhovnicească de negare,” își amintește Mircea, fără a detalia exact natura acelui eveniment, dar sugerând că a fost un punct de cotitură care l-a propulsat într-o explorare intensă a spiritualității alternative.

La început, Mircea a fost atras de ideile și practicile promovate de mișcarea New Age, care i-au oferit o perspectivă aparent eliberatoare asupra vieții. A început să creadă „că fiecare își creează adevărul lui și că nu există un adevăr din punctul ăsta de vedere” și că „nu există bine și rău”. Această mentalitate i-a permis să îmbrățișeze o pluralitate de credințe și practici, în care toate adevărurile erau considerate egale, iar normele tradiționale erau respinse.

„Am început să distrug tot ce însemna concept,” explică Mircea. Pentru el, fiecare concept părea să fie o constrângere a libertății sale personale. „În mintea mea însemna că, dacă există un concept, înseamnă că mă îngrădește, înseamnă că nu mai sunt liber și începeam să îmbrățișez tot ce era opusul acelui lucru, adică tot ce nu însemna reguli, tot ce nu însemna că suntem toți una.” Această atitudine l-a condus să accepte ideea că „toate religiile spun același lucru sub o formă diferită și că toate duc în același punct”.

Contradicții și confuzie: Prăbușirea fundațiilor spirituale

Pe măsură ce se adâncea în diferite practici spirituale și tehnici de meditație, Mircea a început să observe că ele nu se aliniază între ele și că, de fapt, se contrazic adesea. „Ușor-ușor, au început toate conceptele și toate practicile și toate tehnicile să se bată cap în cap și să nu mai aibă un fundament foarte puternic,” spune el. Acest lucru a dus la o stare de confuzie și neliniște interioară. În loc să găsească răspunsuri, fiecare nouă practică îl îndepărta tot mai mult de stabilitatea pe care o căuta.

„Toată ciorba asta, cum spuneam, la un moment dat a început să nu se mai susțină și să-mi schimb foarte ușor credințele de la o carte la alta, de la un guru la altul, de la o practică la alta,” continuă Mircea. În această perioadă, el experimenta o „salată” spirituală, în care fiecare nouă tehnică părea să aducă ceva, dar să ia altceva. Practicile contradictorii pe care le adopta îi aduceau stări sufletești fluctuante, iar sufletul său începea să resimtă disonanța interioară.

Cu cât încerca mai multe, cu atât simțea mai acut lipsa unei direcții clare. Această căutare continuă și schimbările frecvente de credință au culminat în stări de depresie adâncă, pe care el le descrie ca fiind „foarte drăguț mascate de acest dopamine healing pe care îl luam de la fiecare workshop, de la fiecare practică, de la fiecare curs, de la fiecare carte”. Aceste surogate de fericire temporară nu reușeau să umple golul din sufletul său, iar Mircea s-a trezit în fața unei crize existențiale.

„Bineînțeles că, la un moment dat, am ajuns și la gânduri mai proaste, care m-au speriat foarte tare,” recunoaște el. Însă, în mijlocul acestui haos, Mircea a redescoperit rugăciunea. „Nu știu cum, dar am început să mă rog așa cum știam,” spune el, sugerând că vechile obiceiuri din copilărie au reușit să răzbată prin stratul de confuzie acumulat de-a lungul anilor.

Muntele Athos: Întâlnirea cu Dumnezeu și reîntoarcerea la Ortodoxie

Mircea Vlad a decis să facă un pas hotărâtor în căutarea sa spirituală și a participat la un retreat la Sfântul Munte Athos, un loc de profundă semnificație pentru creștinii ortodocși. „Când faci un pas spre Dumnezeu, El face o mie spre tine,” spune el, reflectând asupra modului în care acest pelerinaj avea să îi schimbe viața.

Ajuns în Athos, Mircea s-a rugat intens, cerând lui Dumnezeu să îi arate calea adevărului: „Doamne, te rog, arată-mi calea adevărului oricare ar fi ea!” Inițial, s-a confruntat cu îndoieli și frustrare, încercând să înțeleagă rațional ceea ce se întâmpla în jurul său. „Prima și a doua zi am stat foarte mult în cap și încercam să analizez, să înțeleg ce se întâmplă acolo, de ce facem așa, de ce facem aia, de ce se simte așa, dar de ce nu simt și eu ceva,” își amintește el. În ciuda eforturilor sale de a pătrunde misterul credinței prin rațiune, Mircea a realizat că era în pericol de a rata esența experienței sale spirituale.

După două zile de frământări, Mircea a luat decizia de a se lăsa complet în voia lui Dumnezeu. „Mai am două zile de stat aici. Fie aleg să rămân în energia asta și mă întorc frustrat acasă, fie mă predau, mă las cu totul în mâinile lui Dumnezeu. Având în vedere că m-a adus până aici, mă gândesc că are un plan cu mine,” spune el, evidențiind momentul de abandon total al voinței sale în mâinile divinității.

Această decizie l-a condus la o întâlnire providențială cu un călugăr român de la Mănăstirea Iviru. Acest călugăr, văzând frământarea lui Mircea, i-a adresat cuvinte pline de inspirație divină. „La un moment dat, se uită la mine și îmi spune: Trebuie să mergi să te spovedești, să te împărtășești. Ai o inimă curată și Dumnezeu te-a chemat aici și Maica Domnului a îngăduit ca tu să fii aici, în Sfântul Munte, cu un scop. Du-te la biserică, fiindcă vei avea și pe alții de luat după tine.” Aceste cuvinte au avut un impact profund asupra lui Mircea, făcându-l să realizeze că era chemat la o viață nouă în credința ortodoxă.

Mircea descrie momentul ca fiind copleșitor: „În momentul acela, am simțit ceva ce nu știu să vă explic. Eram efectiv copleșit, doar mă uitam la el și absorbeam speriat tot ce se întâmplă.” Sentimentul de revelație a fost atât de puternic încât a plecat de la Iviru plângând și ținând în brațe o icoană, simțind că a primit răspunsul la căutările sale. Ghidul său i-a spus atunci: „Ți-ai primit deja răspunsul, nu?”

Revenirea la rădăcini: Un nou început în credință

După experiența din Athos, Mircea s-a întors acasă, unde a început să își reorganizeze viața în jurul credinței ortodoxe. „M-am întors la țară la mine, mi-am luat Biblia, mi-am luat icoana la care spuneam Îngerul, îngerașul meu când eram mic, și mi le-am adus aici: Biblia este pe masă, icoana este dincolo,” povestește el. A început să meargă la biserică într-un mod firesc și organic, fără să simtă vreo presiune exterioară. „Am început să merg într-un mod foarte organic la biserică, fără să simt niciun fel de presiune, să merg cât de mult pot, în felul meu, să stau cât pot, să mă rog cum știu, să-mi caut duhovnic acolo unde știu, acolo unde pot,” continuă el.

Mircea simte acum că a găsit locul în care trebuie să fie și că a ajuns „Acasă”. „Nu mai caut nimic pe alte cărări, pentru că simt că am ajuns unde trebuie: „Trăiesc în adevărul ăsta, pe care-l simt acum și care va fi întotdeauna,” mărturisește el, adăugând că această siguranță nou-găsită îl susține chiar și în momentele dificile. „În continuare am zile în care sunt trist, am zile în care mă pierd, am zile în care sunt furios, am zile în care am momente în care judec, momente în care gândesc prost.” Dar „e un altfel de jos, e altfel de simțire, e altfel de pace – e o siguranță” din momentul când i-a deschis ușa lui Hristos.

O viață transformată: Renunțarea la Yoga și redescoperirea Ortodoxiei

După această transformare spirituală, Mircea Vlad a renunțat la practicile de yoga pe care le promovase anterior cu succes. „Am cunoscut iadul pe pământ în această suferință de după divorț,” spune el, referindu-se la încercările personale prin care a trecut după revenirea sa la credința ortodoxă, încercări care l-au ajutat să își reconstruiască relația cu Dumnezeu.

Deși ca instructor de yoga întors din Bali, începuse să se bucure de mult succes, Mircea Vlad a renunțat și la această practică, după ce și-a dat seama că nu poate pretinde că yoga este doar simplu exercițiu fizic. „Am realizat că nu pot pretinde că yoga este doar simplu exercițiu fizic,” afirmă el, adăugând că nu poate ignora implicațiile spirituale ale acestor practici, care intră în conflict cu principiile ortodoxiei.

Citește și: Peste 1500 de copii ajung la mare anul acesta cu ajutorul părintelui Dan Damaschin / VIDEO

Astăzi, Mircea Vlad își trăiește viața ghidat de credința ortodoxă, o credință la care s-a întors după un lung și anevoios drum prin jungla spiritualității moderne. Mărturia sa reprezintă un exemplu puternic al căutării adevărului și al găsirii unei ancore solide într-o lume plină de confuzie și relativism spiritual. Prin această experiență, Mircea oferă o nouă perspectivă asupra valorilor credinței ortodoxe și a importanței de a găsi un drum stabil în mijlocul frământărilor vieții moderne.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa și:

Spiritualitate

Un caz cutremurător de credință și vindecare a fost relatat recent de părintele Ioan Istrati, dezvăluind o minune petrecută în viața unei familii din...

Spiritualitate

Într-o postare recentă pe Facebook, părintele Ioan Istrati a abordat tema tulburătoare a declinului moral al lumii contemporane, subliniind pericolul iminentei veniri a Antihristului...

Spiritualitate

În lumea medicală, unde știința și tehnologia domină, există momente în care explicațiile științifice sunt puse la îndoială de fenomene inexplicabile. Un astfel de...

Justitie

Într-o declarație surprinzătoare și fără menajamente, judecătoarea Adriana Stoicescu a lansat un atac virulent împotriva vedetelor din România prin intermediul unei postări pe Facebook....

Politică

Într-un interviu recent acordat postului de televiziune Digi24, Silvestru Șoșoacă, soțul senatoarei Diana Șoșoacă, a dezvăluit aspecte controversate legate de tensiunile din căsnicia lor,...

Monden

Cătălin Botezatu, renumitul designer de modă și fost jurat al emisiunii „Bravo, ai stil!”, a stârnit recent controverse prin declarațiile sale, care oscilează între...

Spiritualitate

Patrafirul Un părinte călugăr de la Mănăstirea Neamț, cărturar de seamă, tipograf, scriitor de cărți, de acum aproape jumătate de veac, mi-a povestit un...

Educație

În mediul rural, o profesoară de Educație Socială se confruntă cu o situație dificilă într-o clasă de a 7-a, unde elevii manifestă un comportament...