Rusia a emis amenințări serioase împotriva țărilor occidentale, avertizând că va ataca cu rachete în cazul în care avioanele de vânătoare F-16, recent donate Ucrainei, vor avea baze pe teritoriul NATO. Declarațiile tensionate vin în contextul în care Statele Unite au aprobat trimiterea unor astfel de avioane în Ucraina, iar unele țări NATO, precum România, sunt menționate ca posibile locații de staționare.
Amenințarea Rusiei: Tensiuni crescânde în Europa pe fondul staționării avioanelor F-16 în țările NATO
Potrivit Daily Mail, fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, a accentuat preocupările Kremlinului afirmând că „acțiunile nesăbuite ale Poloniei” ar putea duce la o confruntare directă cu Rusia și Belarus, amenințând chiar cu un al treilea război mondial. Avertismentul a fost susținut de purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, care a subliniat că avioanele F-16, considerate moderne și letale, vor fi considerate ținte „corecte” pentru Rusia dacă vor fi staționate în țările NATO.
Într-o declarație fermă, Zaharova a acuzat statele membre NATO de intensificarea înarmării Ucrainei și a avertizat că staționarea avioanelor de luptă în Polonia, Slovacia și România ar adânci și mai mult conflictul ucrainean. Ea a subliniat că această mișcare ar reprezenta o încălcare a zonei de influență rusă și ar crește riscul unei confruntări militare directe între Rusia și NATO.
Statele Unite au aprobat trimiterea unor avioane de luptă F-16 către Ucraina, iar Olanda a început deja să trimită primele astfel de avioane în România pentru a fi utilizate în noul centru european de pregătire a piloților. Purtătoarea de cuvânt a Kremlinului a subliniat că aceste decizii reprezintă o amenințare directă la adresa Rusiei și că avioanele F-16 vor fi tratate ca ținte legitime, indiferent de locul în care sunt staționate.
De asemenea, afirmațiile lui Zaharova coincid cu avertismentul emis de șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, care a subliniat că amenințarea unei confruntări directe dintre Rusia și NATO nu a fost atât de reală de la Criza rachetelor din Cuba.
În timp ce tensiunile cresc în regiune, trupele ruse continuă să fie în ofensivă în estul Ucrainei, ocupând aproximativ 17,5% din teritoriu. Bilanțul tragic al războiului continuă să crească, cu sute de mii de oameni ucși sau răniți, orașe și sate distruse și milioane de oameni obligați să-și părăsească locuințele, adăugând o dimensiune dramatică acestui conflict care a marcat deja regiunea.