Într-o nouă controversă care a captat atenția publicului, Andrei Caramitru a reacționat vehement la declarațiile făcute de Tudor Chirilă în fața elevilor de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București. Tudor Chirilă, cunoscut pentru implicarea sa civică și pentru opiniile sale neconvenționale, a recomandat elevilor să nu rămână în România, argumentând că situația politică și administrativă actuală nu oferă un mediu propice pentru dezvoltarea tinerilor. „Cum să vă recomand să rămâneți în țara unui prim-ministru care a dat bacu’ după 30 de ani?”, a fost mesajul lui Chirilă, referindu-se la actualul prim-ministru care a trecut bacalaureatul la o vârstă înaintată.
Andrei Caramitru lansează un atac devastator la adresa lui Tudor Chirilă
Andrei Caramitru, cunoscut pentru pozițiile sale ferme și criticile acerbe la adresa diferitelor figuri publice, nu a întârziat să își exprime dezaprobarea față de aceste declarații. Caramitru a criticat aspru mesajul lui Chirilă, calificându-l drept „toxic și demoralizant” pentru tinerii care au nevoie de speranță și încurajare pentru a rămâne și a contribui la schimbarea țării. „Omul ăsta e chiar toxic deja, și îmi măsor cuvintele. Cum naiba te duci tu la un liceu de elită în țară și – în momentul cel mai bun al țării din toată istoria sa – le spui unor copii influențabili să plece din țară? Nu le spui să voteze, să se implice, să schimbe lumea – ci să fugă?”, a scris Caramitru pe Facebook, începând astfel un atac virulent.
Caramitru a continuat criticile, evidențiind că tinerii ar trebui să fie încurajați să se implice în viața politică și socială pentru a transforma România, nu să caute refugiu în alte țări. „Și după mai pui și pe Facebook. Doar pentru că în bezna minții tale ai frustrări personale – nu mai ascultă lumea Vama – sau ce naiba ai? Ce rahat de influență asupra vieții lor are cine e prim-ministru? An de an avem alți prim-miniștri omule. Dacă era Barna sau Drulă trebuiau să stea în țară ca erau salvați de cine – de Barna?”, a continuat Caramitru, atacând direct motivațiile personale ale lui Chirilă și relevanța acestora în contextul mesajului transmis tinerilor.
Fiul regretatului actor Ion Caramitru a argumentat că probleme similare există și în alte țări europene, și că emigrarea nu este neapărat o soluție. Caramitru a subliniat ascensiunea mișcărilor populiste și de extremă dreapta în mai multe țări occidentale, arătând că acestea nu oferă neapărat un mediu mai sigur sau mai stabil decât România. „Și băi Tudore – unde naiba vrei să se ducă exact copiii ăștia? În Olanda sau Austria sau Franța unde la putere sunt sau vor fi auristii lor? În Italia la Cosa Nostra sau Ndranghetta? La spanioli poate care au căzut sub noi economic? Sau în Germania unde AfD e pe locul 2? Acolo e mai bine nu? Tu gândești sau nu prea?”
În continuare, Andrei Caramitru a adus în discuție propria sa experiență de viață și succesul pe care l-a obținut rămânând în România. „Și tu, că ai stat în România și nu ești contabil sau căpșunar în diaspora – ți-a fost rău? Ce vroiai să îți dea mai mult țara asta? Câți au mai mulți bani și faimă decât tine totuși? Nu îți e rușine????”, a întrebat Caramitru, subliniind că succesul este posibil și în România, dacă tinerii sunt dispuși să se implice activ.
În încheiere, Caramitru a apelat la responsabilitatea personală a tinerilor, subliniind că aceștia sunt capabili să ia decizii informate fără influențe negative din partea celor care îi descurajează să rămână în țară. „Știi tu că o să le fie lor mai bine? De unde știi tu asta? De ce nu pleci tu dacă ai atâția nervi? Lăsați naibii copiii în pace că sunt mult mai smart decât suntem noi. Nu au nevoie de sfaturile noastre de rahat.”
Citește și: Vasile Bănescu leagă Biserica Ortodoxă de un nou scandal: „Strâmbii, pociții și impostorii loviți de delir”
Această dispută publică a generat o dezbatere intensă în mediul online și în mass-media, punând în lumină diferitele perspective asupra viitorului tinerilor români și rolul pe care educația și implicarea civică ar trebui să îl joace în societatea actuală. Reacțiile publicului au variat de la susținere pentru mesajul realist al lui Chirilă până la acord cu critica dură a lui Caramitru, evidențiind polarizarea opiniilor în ceea ce privește soluțiile pentru viitorul României și al tinerilor săi.
Bacsinschi 3
22 iunie 2024 at 21:05
Bravo, d-le Caramitru ,Chirila nu e la primul derapaj,se crede mult mai deștept decât e !musai trebuia pus la punct.
Michael Bernescu
23 iunie 2024 at 12:59
Nu toți românii trebuie să plece, nu toți românii trebuie să rămână, nu toți românii trebuie să se întoarcă.
Ambele opinii sunt radicale și incomplete, dovada isteriei și intoleranței din dialogul public românesc.
E adevărat ca ambii au succes în contextul românesc actual cum au mulți alți români care prin fler și noroc au reușit să se adapteze cel mai bine contextului.
E adevărat ca România trece prin cea mai bună situație economică din istoria sa, ca este în cele mai avantajoase alianțe politice, militare și economice, dar la fel de adevărat este ca avem o birocrație sufocantă, o corupție endemică și o clasă politică neinspirată și care nu inspiră. Bunăstarea și progresul sunt de circumstanță, sunt date de context. Nu sunt un produs propriu al geniului și efortului romanesc. Ceea ce pentru noi e spectaculos, pentru alții este rezultatul progresului consecvent, an de an, generației după generație, guvern după guvern. Nici restul lumii nu a stat pe loc. Tot mapamondul trece printr-o bunăstare generală și se bucură de progres.
Ce influență are prim ministrul asupra tinerilor? Are! Ca oricum guvernele se schimbă și sunt irelevante? Zău? Asta este ca butadă de pe vremea comunismului: “din greșeală în greșeală la victoria finală!”
Avem o tara bogată și o populație harnică și creativă. Sistemul educational e în cădere liberă cu licee care nu au nici un absolvent înscris la bacalaureat, cu inspectori și administratori fără viziune și fără aspirații pentru ei, pentru profesori sau pentru elevi. Ratăm în mod sistematic descoperirea și cultivarea talentelor. Avem un sistem dualist de educație, cea oficială, formală care ne dă acreditările necesare pentru a ne valida carierele, și una informală personală sau finanțată de părinți (cei care își permit) sărăcim de experiențe viețile propriilor copii prin aderarea la acest mod duplicitar de gândire: după mine potopul, bine ca mi-am scos eu copilul la liman etc.
Da prim ministrul și guvernul are o influență existențială asupra tinerei generații și asupra viitorului României. De la ministru la ministru și de la guvern la guvern se pornesc experimente neduse până la capăt și pe ale căror efecte nu le citește nimeni.
De ce pleacă românii și ce români pleacă? Pleacă cei care s-au săturat de șicane și arbitrariu, de hărțuială permanentă a unui sistem finanțat din impozitele lui ca să îl umilească și să-i submineze încrederea în sine și în propriile opțiuni. Pleacă cei care nu au gena compromisului continuu și cei care își doresc să-și crească copiii într-un mediu coerent.
Emigrarea în masă nu este o soluție, deja îi pierdem pe unii dintre cei mai buni dintre noi. Dar nici acceptarea unor guverne inepte nu este o soluție. Da, tinerii trebuie să se implice, dar cineva trebuie să le arate calea. Nu este un model de succes romanesc, nu este “a Romanian dream” către care să-ți aliniezi eforturile și aspirațiile. Sunt povești individuale de succes din care norocul e greu de separat de efortul concentrat și identificarea oportunităților.
Fiecare se prezintă de pe propriul piedestal de reușite și frustrări, fără să încerce să extrapoleze către un model romanesc de succes. Și fiecare se așteaptă ca alții să facă treaba: Chirilă care nu a plecat îi invită pe alții să plece, Caramitru care s-a retras din politică îi invită pe tineri să se implice. Aroganță și defetismul sunt atât de comune încât au devenit acceptabile.
Domnilor, dacă aveți creierele alea mari, un palmares de succes și o platformă de pe care să vă expuneți ideile, propuneți soluții ca de opinii și analize ne sufocăm.
Dorin Valeriu
12 iulie 2024 at 20:57
Fiecare cu doaga lui… lipsă….
Oricum, să propagi ” filozofia șatrei” ( mă tot mut unde mi-o fi mai bine) unor tineri absolvenți ai unui liceu de elita ?!?
Chiar așa de rău i-o fi in România lui Tudor Chirilă?
Și de ce să plecăm la binele făcut de alții și să nu-l facem noi, aici, acasă ?