Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, transmite un mesaj încărcat de temeri și amenințări ipotetice, încercând să influențeze electoratul maghiar și pe cel indecis printr-un discurs alarmist care, în esență, se bazează pe scenarii apocaliptice despre viitorul României în cazul în care George Simion ar ajunge președinte. Sub pretextul susținerii lui Nicușor Dan, liderul UDMR din Sfântu Gheorghe recurge la retorica fricii și la speculații dramatice despre colaps economic, blocarea fondurilor europene și eliminarea limbii maghiare din spațiul public, într-o tentativă evidentă de manipulare emoțională.
În cadrul unei conferințe de presă susținute joi, Antal a declarat: „Eu cred că societatea românească are resurse suficiente să oprească extremismul. Există acea majoritate tăcută, normală, critică faţă de clasa politică, şi critică pe bună dreptate din multe puncte de vedere, care de obicei nu merge la vot, dar care sunt convins că se va mobiliza şi va spune un stop mare pentru Simion şi extremism. De asta sunt optimist (…) Era mai uşor pentru Crin Antonescu să-l învingă pe Simion în turul doi, cu Nicuşor Dan va fi mai greu, dar nu imposibil (…) Extremiştii niciodată n-au adus soluţii şi niciodată n-au avut răspunsuri la problemele reale ale societăţii (…) Cum poate să câştige Nicuşor Dan? E simplu. Două milioane de oameni care au stat acasă în primul tur trebuie să se mobilizeze şi să spună ‘Stop Simion’. Şi lucrurile sunt rezolvate (…) Eu cred că suntem o generaţie foarte norocoasă, că vedem cum se schimbă lumea în timpul nostru şi suntem parte, şi nu numai parte, ci într-o mică măsură chiar suntem cei care putem să influenţăm lucrurile, cursul istoriei”.
În loc să prezinte argumente raționale și echilibrate, Antal Arpad a preferat să vehiculeze ipoteze extreme despre un așa-zis colaps național, care ar urma dacă AUR ar accede la președinție. „Ţara este într-o situaţie dezastruoasă din punct de vedere economic şi bugetar (…) Oricine câştigă, situaţia va fi dificilă, dar în cazul în care ar câştiga Simion, situaţia ar fi catastrofală. Fondurile europene ar fi blocate, investitorii străini ar pleca din ţară, s-ar închide fabrici, s-ar pierde locuri de muncă. Nu cred că problemele ar mai putea fi rezolvate (…)”, a afirmat edilul, fără să ofere dovezi sau analize concrete care să susțină o asemenea prognoză.
Mai mult, Antal a instrumentalizat tema comunității maghiare, insinuând că un viitor mandat prezidențial sub George Simion ar duce la ștergerea limbii maghiare din spațiul public și la persecutarea minorităților: „…ştim că Simion doreşte ca limba maghiară să fie eliminată din spaţiul public şi din instituţii şi să fie retrasă doar între pereţii din casele noastre. Am mai trăit această perioadă în care şi Ceauşescu tot acelaşi lucru l-a vrut, să vorbim doar acasă în maghiară”. Compararea cu regimul Ceaușescu denotă o intenție clară de a inflama tensiunile etnice și de a speria alegătorii.
Antal își încheie discursul cu o notă de sfidare și victimizare, afirmând: „Pentru acei extremişti care cred că dacă ar câştiga Simion, maghiarii ar fugi din România, am o veste proastă: nu o să fugim (…) Deci, asta ca să-i dezamăgesc de la început pe cei care speră că scapă de noi. Nu o să scape de noi, pentru că n-avem de gând să plecăm”. Acest ton conflictual și partizan alimentează diviziuni, în loc să contribuie la un dialog democratic și constructiv.
Prin acest set de declarații, Antal Arpad nu face altceva decât să recurgă la un discurs alarmist menit să manipuleze emoțiile colective, mizând pe frică în loc de argumente reale. Într-un context electoral tensionat, astfel de intervenții nu contribuie la coeziune, ci dimpotrivă, accentuează polarizarea și decredibilizează dezbaterea publică.
