Connect with us

Hi, what are you looking for?

Meteo

Anunț teribil: Urmează cea mai fierbinte vară din istorie! Caniculă mortală și furtuni devastatoare lovesc planeta!

Foto: pixabay.com

Este o vară cu fenomene extreme în multe zone ale lumii. La Mecca, unde are loc pelerinajul anual al musulmanilor, peste 1.000 de oameni au murit din cauza căldurii. În orașul din vestul Arabiei Saudite s-au înregistrat peste 50 de grade Celsius, punând viața pelerinilor în pericol și forțând autoritățile să ia măsuri urgente pentru a proteja participanții la eveniment, relatează stirileprotv.ro.

Advertisement

Balcanii Sub Asediul Caniculei

În Balcani, temperaturile au crescut până la 40 de grade Celsius, cu valori neobișnuit de mari pentru această perioadă, inclusiv în weekend. Orașele din regiune se confruntă cu dificultăți majore, în Belgrad, localnicii încercând să se răcorească prin orice mijloace disponibile.

Advertisement

Dragica Vukadinovic Mesarovic, medic pentru servicii de urgență, avertizează: „Așteptăm temperaturi extrem de ridicate pentru weekend, între 39 și 40 de grade, iar indicele de radiații UV a crescut. Așadar, recomandarea standard pentru copiii mici și persoanele în vârstă, dar și pentru toți ceilalți, este ca în intervalul 10:00 – 16:00 să evite expunerea în aer liber fără cremă de protecție solară și umbrele. Sticlele de apă sunt obligatorii”.

Citește și: România ARDE: Cod roșu de caniculă extremă – Temperaturile explodează în weekend!

În orașul bosniac Mostar, temperaturile au ajuns la 40 de grade Celsius, iar localnicii au încercat să se răcorească într-un pârâu. Canicula rămâne și pe timpul nopții, cu temperaturi care se mențin la 37 sau 38 de grade Celsius, complicând viața de zi cu zi.

Alija Hajdarevic, localnic din Mostar, explică: „Nopțile fierbinți sunt cele mai grele atunci când temperaturile rămân la 37 sau 38 de grade Celsius, ceea ce caracterizează cu adevărat zilele dificile. Când este cald în timpul zilei, tot ce poți face este să stai departe de soare”.

Și alte orașe din Balcani, inclusiv capitala kosovară Priștina, au înregistrat temperaturi mult peste media obișnuită în această perioadă a anului.

Hysen Cervadiku, localnic din Priștina, spune: „Zilele acestea, Priștina arde, asfaltul se topește. Pentru locuitori este mai bine să rămână în parc, deoarece oferă alinare pentru persoanele care suferă de probleme cardiovasculare sau renale”.

Mendim Rugova, meteorolog, avertizează: „Cel mai probabil vom asista la cea mai fierbinte vară (înregistrată vreodată) și, de asemenea, precipitațiile vor fi puține, nu la fel de abundente ca anul trecut. Acest lucru ar putea agrava condițiile de secetă, care pot provoca și incendii de vegetație în regiune”.

Europa și Statele Unite: Între Caniculă și Furtuni Devastatoare

În acest timp, în alte părți ale Europei și în Statele Unite, căldura excesivă a fost urmată de furtuni puternice și inundații. În Moravia, o furtună iscată din senin a lovit puternic mai multe localități, lăsând în urmă distrugeri semnificative. O femeie de 50 de ani și-a pierdut viața și 11.000 de gospodării au rămas fără curent electric. Multe cabluri au fost secționate de copacii rupți de furtună.

Un localnic din Moravia povestește: „Dintr-o dată a început să fulgere și să tune și ne-am trezit cu un copac căzut lângă noi”.

Și francezii așteaptă noi inundații, după furtunile de zilele trecute. Autoritățile au emis o avertizare cod roșu în două departamente din vestul țării, iar alte 12 regiuni sunt sub cod portocaliu de vreme rea.

Impactul Schimbărilor Climatice

Cercetătorii avertizează că încălzirea globală devine tot mai accentuată, iar evenimentele meteo extreme rămân imprevizibile. Friederike Otto, cercetător în domeniul climei la Imperial College of London, explică: „Schimbările climatice din ultimii 20 de ani sunt foarte severe. Din punctul meu de vedere sunt mai izbitoare decât dacă am compara cu epoca pre-industrială. Parcă am trăi pe o altă planetă. Iar impactul este dramatic. Societatea și organismul uman nu s-au obișnuit cu aceste valuri de caniculă, chiar dacă deja nu mai sunt o raritate”.

Citește și: Fenomenul ciudat ‘Blocajul Omega’ face ravagii în Europa: Se apropie periculos de România!

Organizația Meteorologică Mondială estimează că sunt aproape 50% șanse ca temperaturile medii globale din perioada 2024-2028 să depășească limita de încălzire de 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială, convenită prin Acordul de la Paris, din 2015. Aceasta subliniază necesitatea unor măsuri urgente pentru a combate schimbările climatice și a proteja populația de efectele devastatoare ale acestora.

Advertisement

Exemplu HTML cu Link

Urmărește-ne pe: Telegram | Google News


Apasă și comentează

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Advertisement

Te-ar putea interesa și:

Știință

În contextul actual al schimbărilor climatice și al creșterii cererii de apă, resursele de apă ale lumii devin tot mai disputate între țări. Aproape...

Știință

O anomalie termică recent descoperită în largul Groenlandei, denumită „pată albastră”, a stârnit alarma printre climatologi. Această pată, care nu ar fi trebuit să...

Actualitate

Transalpina, România – Într-o zi ce părea să fie una obișnuită de vară, Transalpina a fost lovită de o furtună neașteptată și extrem de...

Meteo

România se confruntă cu fenomene meteorologice extreme, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) emițând două Coduri Galbene pentru caniculă și furtuni, care vor afecta mai...

Meteo

Autoritatea Națională de Meteorologie (ANM) a emis o alertă meteo de fenomene extreme imediate pentru județele Alba și Mureș. Se așteaptă condiții meteorologice severe,...

Meteo

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă dimineața, un cod roșu de caniculă care vizează partea de sud a țării, valabil pentru zilele...

Meteo

O masă de praf saharian va traversa teritoriul României începând de sâmbătă, la prânz, până în a doua parte a zilei de luni, anunță...

Externe

Greenpeace Italia a difuzat recent imagini filmate cu o cameră termică cu infraroșu, care relevă temperaturi alarmante în capitala italiană, Roma. În aceste imagini,...