Connect with us

Hi, what are you looking for?

Spiritualitate

Astăzi, avertisment dur de la un mitropolit grec: „Zilele rele și întunecate se apropie”

Foto: eproodos.gr

În data de 29 august 2024, Mănăstirea veche și sfântă a Sfântului Ioan Botezătorul din Serres, Grecia, a fost locul de adunare a credincioșilor pentru a sărbători ocrotitorul și protectorul ei, Sfântul Ioan Botezătorul. Această zi de mare importanță spirituală a fost marcată de numeroase evenimente religioase și ceremonii, atrăgând mulțimi de pelerini și oficialități din toată regiunea, potrivit eproodos.gr.

Citește și: Părintele Sorin Croitoru ne explică de ce postim în ziua Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Desfășurarea ceremoniilor

Ziua de sărbătoare a început cu oficierea Sfintei Liturghii, săvârșită de Mitropolitul Serres și Nigrita, Teologul, în prezența mai multor oficialități, inclusiv deputați ai regiunii Serres, viceguvernatorul Serres, primarul din Serres, reprezentanți ai autorităților militare și de poliție locale, precum și mulțimi de credincioși. După oficierea Sfintei Liturghii, au fost binecuvântate colivele sărbătorii, iar, conform tradiției, a fost oficiată slujba Aghesmei la fântâna mănăstirii.

Predica Mitropolitului Teologul

În timpul ceremoniei, Mitropolitul Teologul a rostit o predică profundă, inspirată din viața și faptele Sfântului Ioan Botezătorul. Acesta a subliniat rolul crucial al Sfântului în istoria și spiritualitatea creștină, precum și importanța menținerii credinței ortodoxe în fața provocărilor contemporane. În cadrul predicii, Mitropolitul a spus:

Profetul și Botezătorul Domnului nostru, Ioan, a adunat din nou anul acesta creștinii iubitori de sfințenie în această mănăstire renumită, împodobită cu sfințenie și istorie, consacrată de lacrimile asceților, rugăciuni, eforturi spirituale și sângele călugărilor care s-au nevoit aici de-a lungul secolelor. Mănăstirea a fost cunoscută în vremurile grele ale dominației otomane ca „Mănăstirea Literelor Grecești”, mărturie a credinței ortodoxe, a spiritului, dar și a culturii grecești.”

Mitropolitul a continuat să vorbească despre exemplul vieții ascetice a Sfântului Ioan Botezătorul, subliniind că acesta:

…păstrează adevărata valoare, onoare și destinul omului, care constă în a deveni, prin harul lui Dumnezeu, locuitor al cerului, interlocutor al îngerilor, moștenitor al Împărăției lui Dumnezeu. Această mare onoare și valoare a omului, acordată de Dumnezeu, au fost păstrate și de sfinții Bisericii noastre, precum Sfântul Ioan Botezătorul, sărbătorit cu strălucire astăzi.”

În predica sa, Mitropolitul a abordat și provocările contemporane cu care se confruntă societatea, criticând tendințele de alienare spirituală și de degradare morală. El a avertizat:

Zilele rele și întunecate se apropie, pe măsură ce se promovează cu viclenie și perfidie și prin utilizarea, sau mai bine zis abuzul tehnologiei moderne, subjugarea totală și controlul tiranic, chiar și în cele mai mici detalii ale vieții umane. Creatorul va deveni în curând sclavul creațiilor sale!

De asemenea, Mitropolitul a chemat Biserica să rămână fermă în misiunea sa de a propovădui adevărul și de a apăra valorile creștine:

Sfânta noastră Biserică are datoria să articuleze, cu înțelepciune și conștiința responsabilității sale, un cuvânt profetic, direct, imparțial, clar, trezitor, proclamând adevărul care eliberează și sfințește omul și chemând poporul la pocăință și luptă spirituală pentru a contracara valul de rău care se străduiește să domine lumea noastră.”

Referințe la istoria recentă

Într-o altă parte a discursului său, Mitropolitul Teologul a abordat problema istorică a returnării artefactelor sacre furate din Mănăstirea Serres și din alte locații din regiune de către Bulgaria în timpul conflictelor din secolul XX. El a exprimat durerea și indignarea comunității față de aceste pierderi:

Avem o „spină” în sufletele noastre, a spus Înaltpreasfințitul, care sângerează, problema mereu deschisă pentru noi a returnării artefactelor mitropolitane și monahale furate de țara vecină Bulgaria. Nimeni nu are dreptul să-și construiască istoria, cultura și existența cu materiale furate…”

Mitropolitul a subliniat că această cerere de returnare a artefactelor nu este doar o solicitare, ci o cerință legitimă bazată pe dreptate și adevăr istoric:

Obiectele sfinte și artefactele Bisericii din Serres… este o cerere, nu o rugăminte, să fie returnate în locurile cărora le aparțin!

Încheierea sărbătorii

Ceremoniile s-au încheiat cu tradiționala tratație monahală, iar Mitropolitul a invocat binecuvântările Sfântului Ioan Botezătorul asupra tuturor participanților, inclusiv asupra comunității monahale a mănăstirii, condusă de stareța, monahia Fevronia, și asupra numeroșilor pelerini care au participat la eveniment.

Citește și: Pr. Ioan Istrati: Dumnezeu a arătat prin Ioan puterea iubirii de a birui moartea şi a de a străbate pământul, iadul şi cerurile în vestirea Luminii care se revarsă peste univers

Această sărbătoare a fost un prilej de reflecție spirituală profundă și un apel la menținerea valorilor ortodoxe și naționale, într-o lume din ce în ce mai provocatoare și complexă.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa și:

Spiritualitate

Astăzi, 15 septembrie, se împlinesc 33 de ani de la momentul în care Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost hirotonit în...

Spiritualitate

O tânără din Grecia, cunoscută pentru popularitatea sa pe TikTok, a renunțat la viața de „influencer” pentru a se dedica complet credinței creștine și...

Externe

O nouă agresiune l-a vizat pe Andreas Karagiannis, editorul publicației Ekklesia Online, duminică, 8 septembrie 2024, în timpul unui eveniment religios desfășurat într-o biserică...

Spiritualitate

Un caz cutremurător de credință și vindecare a fost relatat recent de părintele Ioan Istrati, dezvăluind o minune petrecută în viața unei familii din...

Externe

Un incident tragic a avut loc vineri, 30 august, pe o plajă din Hersonisos, Creta, când un turist român în vârstă de 56 de...

Externe

Un incident șocant a zguduit comunitatea din Salonic, Grecia, după ce o tânără de 18 ani a fost arestată sub acuzația de viol asupra...

Externe

Un eveniment dramatic a avut loc recent într-o biserică din Pirgos, Grecia, unde o nuntă ce ar fi trebuit să fie plină de fericire...

Externe

Un eveniment neașteptat a avut loc în Biserica Sfânta Agata din Stamna, Grecia, unde un șarpe uriaș a fost descoperit în interiorul lăcașului de...