În timpul slujbei oficiate astăzi la Vatican, Papa Francisc și-a exprimat îngrijorarea cu privire la recentele evoluții din Ucraina, unde președintele Volodimir Zelenski a semnat o lege care interzice Biserica Ortodoxă Ucraineană. Decizia a fost publicată pe site-ul oficial al Parlamentului ucrainean și vine în contextul aniversării independenței Ucrainei față de Uniunea Sovietică, pe 24 august 1991, și la doi ani și jumătate de la începutul invaziei rusești.
„Urmăresc cu durere luptele din Ucraina și Federația Rusă”, a declarat Papa Francisc în timpul slujbei de astăzi. Suveranul Pontif a abordat situația delicată din Ucraina, unde noua legislație a stârnit îngrijorări privind libertatea religioasă. „Gândindu-mă la legile recent adoptate în Ucraina, apare o teamă pentru libertatea celor care se roagă, pentru că cei care se roagă cu adevărat se roagă mereu pentru toți. Nu faci rău că te rogi”, a continuat Papa Francisc, subliniind că actul rugăciunii nu ar trebui să fie privit ca o amenințare.
Suveranul Pontif a făcut apel la autoritățile ucrainene să permită libertatea de a se ruga în bisericile pe care credincioșii le consideră ale lor: „Și apoi să li se îngăduie să se roage cei care vor să se roage în ceea ce consideră ca fiind biserica lor. Rog să nu fie desființată nicio Biserică Creștină, direct sau indirect. Bisericile nu se ating!”
Legea care interzice Biserica Ortodoxă legată de Rusia în Ucraina a fost aspru criticată de Moscova, care consideră măsura ca fiind o acțiune discriminatorie împotriva minorităților religioase afiliate cu Patriarhia Moscovei. În același timp, oficialii ucraineni au justificat legea ca un pas necesar în combaterea influenței rusești și în consolidarea independenței statului, la doi ani și jumătate de la începerea conflictului militar.
Papa Francisc a dorit să sublinieze că credincioșii acestei biserici nu trebuie considerați responsabili pentru acțiunile politice sau militare ale guvernelor: „Dacă cineva săvârșește rău împotriva poporului său, el va fi vinovat pentru asta, dar nu poate să fi făcut rău pentru că s-a rugat”, a concluzionat Papa, apelând la o soluție pașnică și respectuoasă pentru toți cei implicați.
Decizia autorităților ucrainene marchează un moment sensibil în relațiile dintre statul ucrainean și Biserica Ortodoxă legată de Moscova, amplificând tensiunile existente între Kiev și Moscova în contextul războiului în desfășurare.