Curenții „rip” sau „valul pătrat”, un fenomen periculos și puțin cunoscut, pun în pericol viețile turiștilor la Marea Neagră.
Sezonul estival aduce nu doar bucurie și relaxare pentru turiștii care se îndreaptă spre litoralul Mării Negre, dar și pericole ascunse, mai ales din cauza curenților „rip”, cunoscuți și sub denumirea de „valul pătrat”. Acești curenți sunt periculoși deoarece trag înotătorii în larg, pe suprafața apei, făcând extrem de dificilă revenirea acestora la mal.
Citește și: Accident pe Autostrada București-Pitești, cu trei victime, inclusiv un minor: A intervenit elicopterul SMURD
Intervențiile salvamarilor: o luptă continuă
Încă de la începutul sezonului estival, salvamarii au fost nevoiți să intervină de sute de ori de-a lungul întregului litoral. Din cauza valurilor puternice și a curenților imprevizibili, turiștii sunt adesea trași în larg și întâmpină dificultăți majore în a reveni la mal fără ajutor specializat.
„Aceste plaje ascund un pericol care este reprezentat de curenții rip. Aceștia sunt curenți de apă care sunt orientați către largul mării din zona de plajă. Sunt aproximativ perpendiculari pe plajă și trag persoanele la suprafața apei către larg”, explică Florin Tătui, un specialist în siguranța înotului, potrivit Realitatea PLUS.
Gropile subacvatice și extinderea plajelor: noi pericole
Pe lângă curenții „rip”, turiștii trebuie să fie atenți și la gropile adânci formate în urma lucrărilor de extindere a plajelor. Aceste gropi, adânci de câțiva metri, reprezintă un alt pericol major, atrăgând înotătorii neavizați în adâncuri și punându-le viața în pericol.
Tragedii pe litoral: cinci vieți pierdute
De la începutul verii și până în prezent, cinci persoane și-au pierdut viața înecate în Marea Neagră. Aceste tragedii subliniază necesitatea unei mai mari atenții și respectări a regulilor de siguranță pe plajă.
Recomandările autorităților pentru turiști
Autoritățile îndeamnă turiștii să fie extrem de precauți și să urmeze toate indicațiile oferite de salvamari. Este esențial să nu ignore steagurile arborate, care semnalizează condițiile de siguranță pentru înot.
Curenții „rip” și gropile subacvatice sunt pericole reale pe litoralul Mării Negre, iar turiștii trebuie să fie informați și precauți pentru a-și asigura siguranța. Autoritățile și salvamarii sunt mereu la datorie, dar responsabilitatea individuală este crucială pentru evitarea tragediilor.
Mai multe informații despre curenții „rip” găsiți AICI.