La granița dintre România și Bulgaria, tensiunile au escaladat duminică, ora 11.25, când un protest organizat de societatea civilă a avut loc în apropierea Punctului de trecere a Frontierei Ruse. Acest protest, care a blocat traficul în ambele direcții pe teritoriul Bulgariei, a fost motivat de planurile de construcție a unui incinerator la Giurgiu. Cetățenii bulgari își exprimă îngrijorarea că această dezvoltare ar putea duce la o deteriorare a calității aerului, reamintind de problemele anterioare de poluare din Russe.
Tensiuni la granița Româno-Bulgară: bulgarii se opun unui proiect românesc
Poliția de Frontieră a confirmat, prin intermediul site-ului traficonline, că timpul de așteptare la punctul de trecere a frontierei Vama Veche este de aproximativ 50 de minute, accentuat de traficul intens și numărul mare de vehicule.
Citește și: Israel a lansat un atac aerian neașteptat în sudul Libanului, escaladând conflictul
În centrul acestei controverse se află raportul revizuit privind evaluarea impactului incineratorului, publicat de Ministerul Mediului și Apelor din Bulgaria. Până pe 24 noiembrie, rezidenții din Ruse pot oferi feedback asupra acestui proiect de construcție a instalației pentru deșeuri medicale. Primăria Ruse a anunțat că va menține poziția sa opozantă față de acest proiect.
Investitorul proiectului și-a revizuit Raportul de Evaluare a Impactului asupra Mediului (REIM), luând în considerare comentariile părții bulgare. Ministerul Mediului, Iulian Popov, a solicitat opinia Primăriei Ruse și a Inspecției Regionale pentru Mediu și Ape – Ruse.
Participarea publicului este crucială în această evaluare, iar autoritățile locale încurajează cetățenii să-și trimită opiniile către Ministerul Mediului și Primăria Ruse. Un aviz negativ va fi trimis către Ministerul Mediului de către municipalitate, care va analiza în detaliu raportul.
Ministrul Mediului din Bulgaria și omologul său român vor decide soarta proiectului, ținând cont de procedurile stricte transfrontaliere. Primăria Ruse a făcut demersuri suplimentare pentru a contesta propunerea de investiție.
Citește și: ȘOCANT! Mii de oameni doresc să-și implanteze în creier cipul creat de Elon Musk
Detaliile tehnice ale incineratorului propus sunt următoarele: va fi localizat pe terenul fostei fabrici chimice din Giurgiu, cu o capacitate de procesare a 7,2 tone de deșeuri pe zi. Emisiile vor include particule, dioxid de sulf, dioxid de azot și dioxid de carbon. Instalația va avea un coș de evacuare cu un diametru de 500 mm și o înălțime de 10 m. Monitorizarea aerului va fi efectuată permanent pentru diverși poluanți, iar zona de impact transfrontalier va fi limitată la o distanță de 534 m de sursa poluării.
Vlad Tepes
15 noiembrie 2023 at 12:40
Asta e doar inceputul !
Sa vedeti cum va fi cind bulgarii vor incepe sa aiba revendicari teritoriale privind Dobrogea !