Comisia Oceanografică Interguvernamentală a UNESCO a emis un avertisment alarmant cu privire la un tsunami de proporții care se va produce cu certitudine în Marea Mediterană în următoarele trei decenii. Potrivit specialiștilor, prima țară amenințată de acest fenomen natural devastator ar fi Spania, iar scenariile apocaliptice deja schițate indică o situație extrem de gravă.
Scenarii Potențiale și Impact
În cazul în care un cutremur ar avea loc în zona faliei Averroes, situată sub Marea Alboran – aproximativ la jumătatea distanței dintre coasta Málaga și nordul Africii – ar putea genera valuri cu o înălțime de până la 6 metri. Aceste valuri ar ajunge în Spania în doar 21 de minute.
Publicația La Razon, citată de EuroNews, menționează că, în cel mai optimist scenariu, locuitorii din zona amenințată ar avea la dispoziție cel mult 35 de minute pentru a se refugia din zona limitrofă malului. Această avertizare subliniază urgența și necesitatea unui sistem de alertă eficient și a unor măsuri de protecție adecvate.
Avertizări și Măsuri de Precauție
Un specialist al Comisiei Oceanografice Interguvernamentale a UNESCO a declarat: „În vestul Mediteranei, dacă avem un cutremur lângă Algeria, acesta (tsunami) va traversa marea într-o oră și 15 minute.” De asemenea, acesta a subliniat că, deși tsunami-urile din Mediterană nu ating înălțimile celor din Pacific, valuri de doar 50 de centimetri pot provoca pagube semnificative și reprezintă un pericol pentru înotători.
Vulcanii Subacvatici și Tsunami-urile Catastrofale
Pe lângă cutremure, vulcanii subacvatici constituie o altă sursă de tsunami-uri catastrofale. În 2022, UNESCO a efectuat o misiune în Insulele Eoliene, în largul coastei Siciliei, pentru a investiga riscurile reprezentate de acești vulcani. Vulcanologul Francesco Italiano, de la Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia din Italia, a confirmat potențialul distructiv al acestor fenomene naturale.
Sisteme de Alertă și Planuri de Protecție
Spania dispune de un Plan de stat pentru protecția civilă împotriva riscului de tsunami, care include un sistem de alertă rapidă pentru identificarea cutremurelor subacvatice și un plan de coordonare a răspunsurilor autorităților pentru a asigura siguranța populației. Franța, de asemenea, are un plan de alertă roșie pentru primele 15 minute după un tsunami, gestionat de CENALT, înființat în 2012.
Citește și: America este zguduită: celebrul actor Mike Heslin a murit subit, la doar 30 de ani! Era sănătos tun!
Istoric și Frecvență
De la începutul secolului al XX-lea, aproximativ 100 de tsunami-uri au avut loc în Marea Mediterană și în mările înconjurătoare, reprezentând circa 10% din numărul total de tsunami-uri produse la nivel mondial în această perioadă. Aceste date subliniază importanța monitorizării și pregătirii pentru astfel de evenimente naturale.
În concluzie, avertismentul Comisiei Oceanografice Interguvernamentale a UNESCO trebuie luat în serios, iar autoritățile și populația din zonele amenințate trebuie să fie pregătite pentru a minimiza impactul unui eventual tsunami.
Ecaterina
8 iulie 2024 at 19:31
Oricât ar încerca seismologii și indiferent de aparatura din dotare (la performanța ei mă refer) cutremurele NU pot fi pronosticate. Asta-i prima regulă a seismicii și a geofizicii pe care o știe și unul de grădiniță. Pe de altă parte, coastele Mării Mediterane NU sunt abrupte, prin urmare, caracteristica aceasta ajută la diminuarea forței tsunamiului, neavând puterea să provoace valuri cu potențial distructiv. Mai apoi, depinde de zona de formare a fluxului: dacă-i la mică adâncime, lungimea de undă și viteza de propagare scad drastic, fără să existe pagube umane sau materiale uriașe. Habar n-am ce fel de „specialiști” activează sub egida UNESCO, dar vor mai mult să semene panică, decât să vină cu explicații pertinente și mai ales logice! Să fie clar: valurile tsunami formate în oceane se comportă TOTAL DIFERIT de cele formate în mări continentale deschise! Să nu comparăm merele cu perele și nici cauzele care le declanșează pe unele în raport cu celelalte. Algeria n-a avut cutremure mai mari de 5 pe Richter de când a luat ea ființă. Oamenii pot fi foarte ușor manipulați, dacă nu-s familiarizați cu evoluția fizică, mecanică și organică a scoarței pământului.