Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, luni, o avertizare Cod roșu de viituri, care va fi în vigoare până marți, la ora prânzului, pentru două râuri din județele Galați și Vaslui. În urma inundațiilor devastatoare din ultimele zile, șase persoane și-au pierdut viața, iar sute de locuințe din aceste județe au fost grav afectate, provocând îngrijorare la nivel local și regional.
Cod Roșu de viituri emis pentru râurile din Galați și Vaslui: pericol maxim până marți la prânz
Hidrologii au actualizat prognozele hidrologice pentru râurile din Moldova, introducând măsuri de avertizare extremă. Codul roșu a fost emis pentru râurile din bazinele hidrografice Bârlad și Prut. Mai exact, începând cu această seară, de la ora 18:00, până marți, la ora 12:00, râurile din bazinul Bârladului, afluenții de stânga aferenți sectorului aval stația hidrometrică Vaslui – amonte stația hidrometrică Bârlad, precum și afluenții Prutului din sectorul aval stația hidrometrică Drânceni, sunt supuse riscului maxim de viituri, afectând județele Vaslui, Galați și Iași.
În paralel, Codul portocaliu este valabil din cursul zilei de luni, începând cu ora 12:00, până marți, la ora 18:00, pe anumite sectoare de râuri din județele Vaslui, Iași, Galați și Botoșani, acoperind bazinele hidrografice Bârlad, Siret, Prut și Jijia. Riscul de inundații se menține ridicat, iar comunitățile din aceste zone sunt alertate pentru a lua măsuri preventive.
De asemenea, Codul galben este în vigoare de luni, ora 12:00, și va rămâne activ până marți, la miezul nopții. Acesta vizează sectoare de râuri din bazinele hidrografice Bârlad, Prut, Siret și Jijia, afectând județele Neamț, Iași, Vaslui, Bacău, Galați, Vrancea și Botoșani. Fenomenele vizate de aceste avertizări includ scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, precum și viituri rapide pe râurile mici, care pot duce la inundații locale și creșteri semnificative ale debitelor și nivelurilor apei.
„Fenomenele vizate constau în scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri. Pentru siguranța populației, recomandăm respectarea măsurilor dispuse de autoritățile de la nivel național, județean sau local cu responsabilități în gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații”, a transmis Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (I.N.H.G.A).
În fața acestor condiții extreme, autoritățile locale și naționale colaborează intens pentru a gestiona efectele inundațiilor, încercând să minimizeze impactul asupra comunităților afectate. Recomandările pentru populație includ evacuarea zonelor periculoase și respectarea instrucțiunilor oficiale pentru a evita noi pierderi de vieți omenești și alte daune.