Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis vineri noi avertizări nowcasting Cod portocaliu de averse torențiale, valabile pentru localități din județele Cluj și Constanța. Această măsură vine în contextul unor schimbări radicale de vreme ce vor afecta anumite regiuni ale țării.
Vremea Face Ravagii: Cod Portocaliu în Cluj și Constanța! Averse Torențiale și Grindină
Conform prognozei de specialitate, până la ora 16:30, în județul Cluj, în special în localitățile Cluj-Napoca, Baciu, Apahida, Feleacu, Jucu, Chinteni și Borșa, se vor semnala averse importante cantitativ, cu acumulări de apă de peste 35 – 40 l/mp. Totodată, vor fi frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină.
Citește și: Groază în Mureș: Un bărbat a fost ucis de un urs pe câmp! Ancheta este în desfășurare
În județul Constanța, avertizarea Cod portocaliu este valabilă până la ora 16:45 și vizează localitățile Mihail Kogălniceanu, Cogealac, Corbu, Istria, Săcele, Târgușor și Grădina. Și aici, se așteaptă averse torențiale cu acumulări de apă de peste 35 – 40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină.
În următoarele oră și jumătate, va fi în vigoare și un Cod galben de vreme instabilă în localități din județele Constanța, Tulcea, Argeș, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Arad, Timiș, Hunedoara, Iași, Alba și Galați. În aceste areale, se așteaptă ploi sub formă de averse, însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină de mici dimensiuni, cu cantități de apă care vor depăși 30 l/mp.
Citește și: Dragomirești-Vale înflorește spiritual: Proiecte majore în derulare, detaliate de primarul Gheorghe Socol!
ANM precizează că avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum șase ore, ceea ce subliniază natura imprevizibilă și potențial periculoasă a acestor fenomene meteorologice. Populația din zonele afectate este sfătuită să ia măsuri de precauție și să urmărească actualizările oferite de autorități pentru a evita posibilele situații de urgență cauzate de condițiile meteo severe.