Connect with us

Hi, what are you looking for?

Meteo

Avertismentul climatologilor ANM: Ciclonul care a devastat Europa se îndreaptă rapid spre România

Imagine cu rol ilustrativ / Foto: noi.md

România se află la începutul unei perioade marcate de schimbări climatice profunde, care vor duce la furtuni tot mai intense începând chiar din toamna acestui an. Climatologii avertizează că aceste fenomene sunt legate direct de încălzirea globală, iar anul 2024 se conturează a fi cel mai cald an din istoria măsurătorilor meteorologice.

Citește și: Administratorul unei afaceri de milioane din Arad, găsit spânzurat în casă – moarte misterioasă în mijlocul unui scandal uriaș de evaziune fiscală!

„Nu sunt excluse furtunile foarte intense, din păcate, pe fondul încălzirii globale, care alimentează toate sistemele de vreme cu o cantitate sporită de căldură și de vapori de apă, de energie, în general. Din păcate, toate episoadele de vreme sunt alimentate cu mai multă energie, indiferent de anotimp, indiferent de locul din lume unde se desfășoară”, a explicat climatologul Roxana Bojariu într-o intervenție la Antena 3 CNN.

Specialistul a subliniat că fenomenele extreme se vor intensifica și că omenirea va trebui să se adapteze la aceste noi realități meteorologice. În contextul unui ciclon islandez care face ravagii în Europa de Vest și unele zone din Est, Bojariu atrage atenția asupra urgenței reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră pentru a încetini procesul de creștere a temperaturii globale.

„Avem, practic, evenimente peste tot în lume și va trebui să ne obișnuim, va trebui să ne adaptăm, iar, pe de altă parte, va trebui să reducem serios emisiile pentru a încetini această cursă infernală a creșterii temperaturii medii globale, care în spate are exact aceste modificări în statistica fenomenelor extreme”, a continuat Bojariu.

Impactul furtunilor în România

Ciclonul care a afectat recent Europa a lovit puternic și România, în special litoralul Mării Negre, unde precipitațiile abundente au cauzat inundații masive. Mai multe localități din județul Constanța, inclusiv Eforie Nord, Eforie Sud și Agigea, au fost grav afectate, cu subsoluri și străzi inundate. Autoritățile au intervenit rapid, emițând alerte Ro-Alert în zonele critice și mobilizând pompierii pentru a limita pagubele.

De asemenea, sistemele de canalizare din stațiuni turistice precum Mamaia Nord au cedat, provocând acumulări masive de apă, iar Direcția Agricolă din Constanța a fost parțial inundată, activitățile fiind perturbate.

Dezastre climatice la nivel global

România nu este singura țară afectată de fenomene meteorologice extreme. Vietnamul se confruntă cu cel mai puternic taifun din Asia din acest an. Taifunul Yagy a devastat nordul țării, provocând aproape 200 de decese și alunecări de teren masive. Evacuări în masă au avut loc în capitala Hanoi, unde râul Roșu, umflat de precipitații, a inundat străzile și a prăbușit un pod în provincia de pe malul fluviului. Furtuna continuă să amenințe cu ploi torențiale și distrugeri semnificative.

„Super taifunul a lovit sâmbătă și continuă să aducă ploi abundente, alunecări de teren și inundații”, a relatat BBC, menționând evacuările masive și distrugerile semnificative.

Anul 2024: cel mai cald din istorie

Toate aceste fenomene extreme vin pe fondul încălzirii globale accelerate. Vara anului 2024 a fost cea mai călduroasă înregistrată vreodată, cu o temperatură medie de 16,8 grade Celsius la nivel global, depășind recordurile anterioare stabilite în 2023. Oamenii de știință din cadrul serviciului Copernicus avertizează că acest trend este rezultatul arderii combustibililor fosili și al fenomenului El Nino, care a adus un impuls temporar creșterilor de temperaturi.

„Schimbările climatice provocate de om, cu un impuls temporar din partea fenomenului El Nino, continuă să crească temperaturile și vremea extremă”, au declarat cercetătorii, subliniind că efectele pe termen lung ale încălzirii globale sunt tot mai vizibile.

Citește și: VIDEO: Accident puternic în Capitală. Un șofer a intrat cu viteză mare în Pasajul Unirii și a lovit o coloană mașini! Traficul este blocat!

Cu toate acestea, climatologii avertizează că influența El Nino este de scurtă durată, iar principalele cauze ale creșterii globale a temperaturilor rămân activitățile umane, precum arderea cărbunelui, petrolului și gazelor naturale.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa și:

Social

AZnews.ro, deși prezent frecvent în top zece articole viralizate din România, a reușit pentru prima oară să ocupe ieri poziția de lider în acest...

Actualitate

Un nou cutremur a zguduit România, într-o regiune mai puțin obișnuită pentru astfel de fenomene seismice, generând îngrijorare în rândul populației. Institutul Național pentru...

Meteo

România a fost recent supusă unor fenomene meteorologice extreme, cauzate de ciclonul Boris, care a adus precipitații abundente și inundații semnificative în multe regiuni....

Educație

Mai mulți elevi români au obținut medalii de excelență în cadrul prestigioasei competiții internaționale WorldSkills Lyon 2024, o olimpiadă a meseriilor care a reunit...

Actualitate

În noaptea de 17 spre 18 septembrie, cerul României va fi martorul unui fenomen spectaculos: o eclipsă parțială de Lună. Aceasta va avea loc...

Meteo

Ciclonul Boris, care a afectat puternic Europa Centrală și de Est în weekendul precedent, a provocat distrugeri masive și a depășit toate așteptările experților...

Actualitate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o avertizare de călătorie pentru mai multe țări europene, după ce autoritățile locale au anunțat condiții meteorologice extreme,...

Actualitate

Iarna și-a făcut simțită prezența în România, aducând prima ninsoare din acest sezon în zonele montane frecventate de turiști. Stratul de zăpadă a atins...