Într-un discurs captivant ținut în cadrul Târgului de Carte „Alba Transilvana” din Alba Iulia, părintele Constantin Necula a adus în atenția publicului o problemă stringentă care afectează România: criza acută de meseriași calificați. Reflectând asupra impactului pe termen lung al acestei crize, părintele Necula a oferit o perspectivă alarmantă, „Să nu vi se strice ceva la mașină, pentru că trebuie să cumpărați alta,” subliniind lipsa opțiunilor accesibile pentru repararea bunurilor din cauza deficitului de competențe tehnice.
Criza Meseriașilor în România: Perspective și Soluții Prezentate de Părintele Constantin Necula la Târgul de Carte „Alba Transilvana”
Aprofundând discuția, părintele a explorat consecințele sociale și economice ale acestei crize. „Eu cred fundamental că țara, dacă duce lipsă acum de ceva, este de meseriași. Noi tot spunem că ducem lipsă de profesioniști. Nu, doar îi avem, au niște patalamale de cade peretele pe ei. Nu mai avem sudori. Să nu vi se strice ceva la mașină, că trebuie să cumpărați alta nouă. Doamne ferește să aveți nevoie să reparați vreo instalație,” a explicat părintele Necula, arătând clar necesitatea urgentă de a aborda această problemă.
Părintele Necula nu s-a limitat doar la problemele economice, ci a adus în discuție și schimbările culturale, făcând trimitere la o fabrică din Brașov, care a fost transformată într-un mall: „În locul fabricii Tractorul s-a construit un mall. Adică din producători am devenit consumatori, nu spun consumiști neapărat în sensul negativ. Marea artă a meseriașului este să nu își piardă talentul. La noi, aici se vede mediocritatea. Tot ce cumpărăm se strică repede sau rezistă foarte mult, dar nu pe bază de muncă, ci pe bază de conservanți. Aici este, de fapt, diferența între artă și meserie. Dacă este vreuna, este faptul că arta conservă meseria, iar meseria arta,” a detaliat părintele Constantin Necula, punând accentul pe degradarea calității în diverse sectoare de producție.
Discuția a fost amplificată de lansarea volumului său, „Taina risipirii în Lumină”, care tratează teme de speranță și regăsire spirituală, legând problemele materiale de cele spirituale și culturale. Lucrarea sa recentă subliniază dedicarea părintelui pentru educarea și cultivarea unei conștiințe profunde în rândul populației.
Dezbaterile generate de intervenția părintelui Necula la târgul de carte au subliniat recunoașterea colectivă a necesității de a reinvesti în formarea profesională a meseriașilor și de a reprioritiza educația tehnică și vocațională în România. „Poate că șansa unică pe care o avem acum este de a restarta un pic profesionalizarea meseriașului (…) poate că o să ne prindă bine. Cred că undeva ne-am rupt,” a concluzionat părintele, sugerând o abordare revitalizată și dedicată pentru redresarea acestei crize.
Citește și: Pr. Ioan Istrati: „Azi e cea mai frumoasă zi din univers”
Această prezentare a părintelui Constantin Necula nu numai că a ilustrat o criză iminentă în forța de muncă a României, dar a și stimulat un dialog esențial privind valorile și prioritățile societății românești moderne, apelând la o acțiune urgentă pentru remedierea acestor deficiențe fundamentale.