Florinela Georgescu, director executiv în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a adus în atenția publicului o serie de previziuni meteorologice importante pentru următoarele zile și săptămâni în România. Într-o declarație pentru Antena 3 CNN, Georgescu a subliniat că fenomenele meteorologice vor fi diverse, incluzând ploi extinse, ninsori în zonele montane și variații semnificative de temperatură.
România se confruntă cu schimbări meteo semnificative: Precipitații, ninsori și variații de temperatură
În noaptea aceasta și miercuri, țara se va confrunta cu ploi pe arii extinse, iar în regiunile montane vor predomina ninsorile puternice. Pe măsură ce se apropie sfârșitul săptămânii, o scădere notabilă a temperaturilor este de așteptat. Zona centrală a României, în special Carpații Meridionali și Occidentali, va rămâne sub influența unei vremi severe, cu precipitații abundente și acumulări de zăpadă la altitudini de peste 1500-1700 de metri.
Mai mult, ANM a emis avertizări cod portocaliu pentru județele montane din sudul Transilvaniei și coduri hidrologice pentru mare parte a țării, cu o anticipată ameliorare a condițiilor de precipitații începând de mâine noapte. Deși temperaturile vor continua să scadă, acestea se vor menține peste normele perioadei, însoțite de intensificări ale vântului, în special în estul țării.
În ceea ce privește prognoza pe termen lung, pentru următoarele patru săptămâni, ANM prevede o încălzire graduală a vremii spre sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie. Săptămâna 12-19 februarie va aduce temperaturi mai ridicate decât cele obișnuite pentru această perioadă pe întreg teritoriul României, cu un regim pluviometric variat, de la excedentar în regiunile centrale și nord-estice, la local deficitar în vest și sud-vest. Urmează săptămâni cu temperaturi medii mai ridicate decât cele normale și precipitații apropiate de normal sau ușor excedentare, mai ales în zonele montane.
Aceste previziuni subliniază importanța adaptării și pregătirii pentru variațiile de vreme, afectând atât viața cotidiană, cât și activitățile agricole și infrastructura. Publicul este îndemnat să urmărească cu atenție avertizările și recomandările emise de ANM pentru a naviga în siguranță prin schimbările meteorologice anticipate.