Într-un an obișnuit, Betleemul strălucește în lumina sărbătorilor de Crăciun, fiind un punct de atracție major pentru turiști și pelerini. Cu toate acestea, anul acesta, războiul din Orientul Mijlociu a lăsat orașul într-o tăcere tulburătoare, cu hoteluri, restaurante și magazine de suveniruri rămase pustii.
Crăciunul în Betleem: Războiul Umbrește Orașul Celui Născut în Pace
„Nu avem oaspeți. Nici măcar unul”, a declarat Joey Canavati, proprietarul hotelului Alexander din Betleem, a cărui familie trăiește și lucrează în Betleem de patru generații. „Acesta este cel mai rău Crăciun din toate timpurile. Betleemul este închis de Crăciun. Niciun pom de Crăciun, nicio bucurie, niciun spirit de Crăciun”, a adăugat el, conform unui raport Reuters.
Situat la sud de Ierusalim, Betleemul depinde în mare măsură, pentru venituri și locuri de muncă, de vizitatorii din întreaga lume care vin să vadă Biserica Nașterii, despre care creștinii cred că se află pe locul unde s-a născut Iisus. Canavati a dezvăluit că înainte de 7 octombrie, hotelul său era complet rezervat pentru Crăciun, iar acum se confruntă cu anulări masive, inclusiv pentru anul viitor. „Tot ce primim pe e-mail este anulare după anulare după anulare după anulare”, a spus Canavati, conform Reuters.
A făcut un tur al hotelului, deschizând ușile camerelor goale și arătând sala de mese tăcută. „Aveam cel puțin 120 de persoane care luau cina aici în fiecare seară și era plin. Zgomotul, oamenii. Gol. Niciun mic dejun de Crăciun, nicio cină de Crăciun, niciun bufet de Crăciun”, a povestit el.
De la începutul războiului, Betleemul a devenit un oraș-fantomă, iar Piața Manger, un spațiu pavat în fața Bisericii Nașterii Domnului, obișnuit plin de viață, este acum liniștită și aproape goală. Rony Tabash, un vânzător de articole religioase, a relatat că magazinul său din familia sa rămâne deschis, dar timpul trece încet într-un spațiu aproape gol.
De la războiul din 1967 dintre Israel și țările arabe vecine, Israelul a ocupat Cisiordania, teritoriu pe care palestinienii îl doresc ca nucleu al unui viitor stat independent. Recent, Cisiordania a înregistrat o creștere a numărului de atacuri ale coloniștilor evrei asupra palestinienilor. Israelul a construit așezări evreiești, considerate ilegale de majoritatea țărilor, pe întreg teritoriul, invocând legăturile istorice și biblice cu acest teritoriu.
Ala’a Salameh, proprietarul restaurantului de falafel Afteem, a spus că afacerea sa funcționează la doar 10% sau 15% din capacitate, deservind mai degrabă familiile palestiniene locale decât afluxul obișnuit de vizitatori străini. „Am muncitori, așa că de unde să le dau bani să ia și să își hrănească familiile, copiii?”, a spus el. „Ne rugăm pentru pace. Pentru pace. Știți, Betleemul este orașul în care s-a născut pacea, așa că ar trebui să fie mesagerul pentru ca pacea să se răspândească în toată lumea”, a adăugat Salameh.
Cu piața și străzile goale, locuitorii și proprietarii de afaceri din Betleem se agață de speranța că vremurile dificile vor trece și că spiritul Crăciunului se va întoarce în acest oraș istoric.
Ariel
12 decembrie 2023 at 21:54
Să nu să se plângă nimeni. E numai vina palestiniană.
Din 1967 până în mijlocul anilor 90, era simplu și sigur de ajuns. Da, se ateriza în Israel și de acolo se mergea normal cu mașina.
După ce a fost transferat la autoritatea palestiniană siguranța a scăzut pentru toți.
Explicație – israelienii nu mai aveau voie să intre. Creștinii din oraș au fost persecutați de musulmanii de acolo până au părăsit aproape toți orașul. Din anii 90 turiștii au scăzut căci nu era nici simplu și nici sigur să treacă din Israel la Betleem. Cu toate ca distanța de la Ierusalim este mică, trebuie de schimbat un autobuz care să îi ducă.
Acum frații lor din Gaza au început cu atacurile contra Israelului și noi ripostăm.
Da, numărul de turiști a scăzut drastic, dar și-o merită. Ce să facem, dar palestinieni nu au aeroport și tot de Israel depind…
Au plângeri? Sa învinovățească pe frați lor criminali și nu tare deștepți care au început războiul pe 07.10.
Asta este pedeapsa lor și și-o merită. Lumea poate celebra nașterea celui mai faimos evreu din urmă cu 2000 de ani și fără să vină la Betleem.
Mai bine așa. Dacă nu erau destul de deștepți sa trăiască cu noi în pace, sa stea acum cu magazinele goale fără sa profite de pe urma evreului Isus.